0850 252 04 04 TEKLİF AL

Daha güçlü kemiklere sahip olmak isteyenlerin tüketmesi gereken besinler

Yukarıda sıraladığımız besinler, beslenme düzeninde bir arada yer aldıklarında, hem kalsiyum hem de D vitamini ihtiyacını karşılayarak kemiklerini güçlendirecektir. Bu şekilde kemik sağlığını koruyabilir, kemik erimesi gibi rahatsızlıklardan uzak kalabilirsin. Yine de kalsiyum veya D vitamini eksikliği şikayetin mevcutsa, bu durumda bir uzman danışmanlığında gıda takviyelerinden yararlanabilirsin. 

BESLENME

19.02.2020

Kemikleri güçlendirmek, tüm vücut sağlığını koruyabilmek adına büyük önem taşıyor. Öte yandan bunun için sağlıklı besleniyor ve almamız gereken besinleri aksatmıyor olmamız yeterli. Kemik sağlığına en iyi gelen besinlerin kalsiyum ve vücutta kalsiyumun emilmesi için gerekli olan D vitamini olduğunu biliyoruz. Peki hangi besinler kalsiyum ve D vitamini yönünden zengin? İşte sorunun cevabı:

Kalsiyum yönünden zengin besinler

Ortalama bir yetişkinin günde 700 mg kalsiyum alması gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme şeklinde bu miktarı rahatlıkla sağlayabiliriz. Kalsiyum yönünden zengin besinleri aşağıdaki gibi sıralamamız mümkün:

·       Süt ve süt ürünleri

·       Ispanak haricinde yeşil yapraklı sebzeler

·       Soya fasulyesi

·       Soya ürünleri

·       Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar

·       Balık

·       Fasulye ve mercimek

·       İncir

·       Yulaf ezmesi

Ispanak, her ne kadar kalsiyum içerse de içeriğinde bulunan kalsiyum emilimini azaltan bazı maddeler nedeniyle iyi bir kalsiyum kaynağı olarak tercih edilmemelidir.

D vitamini yönünden zengin besinler

D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Güneşli bir havada dışarı çıkarak alacağınız D vitaminini aslında pek çok besinde bulamayacağınız kesin. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında güneş kremi kullanmadan kısa süreler için güneşe çıkarak, bir yıllık D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Yine de D vitamini içeren ve tüketmenizi önerebileceğimiz bazı yiyecekler mevcut. Bunlardan bazılarıysa şöyle:

·       Somon, sardalya gibi yağlı balıklar

·       Yumurta

·       Tereyağı

·       Süt ürünleri

·       Mantar

·       Maydanoz