0850 252 04 04 TEKLİF AL

Evde kolaylıkla yetiştirebileceğin sebzelerle mutfağına tazelik kat

Yukarıda yer verdiğimiz sebzelerin yanı sıra, yine benzer metotları kullanarak maydanoz, turp, havuç, ıspanak ve hatta limon gibi bitkileri evinde yetiştirebilirsin. Bu şekilde hem kendine, günlük hayatın telaşından uzaklaşmak için bir fırsat ve alan yaratabilir; hem de taze ve organik besinlerle sağlıklı beslenme şansı elde edebilirsin.

BESLENME

20.03.2020

Sağlığımız için organik, ilaçsız ve doğal sebze meyve tüketmeye özen gösteriyoruz. Marketlerde, pazarlarda her ne kadar sağlıklı ve taze besinler bulsak da, hiçbiri bahçeden direkt soframıza gelen sebzeler kadar lezzetli ve doğal olamaz. Şehir hayatında sebze yetiştirebileceğimiz bir bahçeye sahip olmak neredeyse imkansız. Peki ya evde kendi minik bahçemizi oluşturma şansımız varsa?

İşte evde, balkonda ya da cam kenarında kolaylıkla yetiştirebileceğin sebzeler:

Domates

Domatesin, saksıda yetişebilecek en verimli sebze olduğundan şüphen olmasın. Büyümek ve kızarmak için bol güneş ışığına (günde en az 5-6 saat) ihtiyaç duyan domatesin ister cherry, istersen de daha büyük türlerini evinizde yetiştirebilirsin. Domates çekirdeklerini saksıya ekmeden önce bir bardak suyun içinde bir gün süreyle çimlendirmen yeterli olacaktır. Eğer geniş bir saksı kullanır ve domateslerin yanına biraz da fesleğen ekersen, hem domateslerin için fesleğen kalıntılarından oluşan doğal gübre elde etmiş olur hem de domatesinin lezzetine lezzet katarsınız.

Salatalık

Düzenli sulama isteyen salatalıklar, çeşidine bağlı olmakla birlikte orta boyutlarda bir saksıda yetiştirilebilir. Suda veya nemli bir bez içinde bir gün bekleterek çimlendirdiğin salatalık tohumlarını saksıya ekerek 2-3 ay içinde kendi yetiştirdiğin salatalıkları yemeye başlayabilirsin. Salatalık fidelerinin bol sulama ve bol güneş ışığı istediğini unutma.

Kabak

Kabak, en kolay yetişen sebzelerden biridir ve ürün açısından oldukça bereketlidir. Ilık havaları sevdiği için, kış mevsimi bittikten sonra ekmende fayda olan bu sebzenin tohumlarını aynı şekilde çimlendirdikten sonra geniş bir saksıya aralarındaki boşluklara dikkat ederek ekmen önerilir. Gübre ile zenginleştirdiğin toprağını küçük bir çapa yardımıyla çapalayarak sebzenin verimini arttırabilirsin.

Fasulye

Börülceden çalı fasulyesine kadar tüm taze fasulye çeşitlerini evde yetiştirebilmen mümkün. İlkokuldaki fen bilgisi derslerinden fasulye tohumunu çimlendirmeye dair bir ön bilgimiz zaten mevcut. İşte bu şekilde çimlendirdiğiniz tohumları aralarında boşluklar bırakarak saksına ek ve eğer balkonda tutuyorsan soğuğa ve rüzgara maruz kalmadıklarından emin ol. Çiçek açtıktan sonra fasulye fidelerini sulamayı sıklaştır.

Yeşil soğan

Evde çimlendiğini fark ettiğin kuru soğanları, yeşil soğan yetiştirmek için kullanabilirsin. Ya da frenk soğanı tercih ediyorsan, satılan hazır tohumlardan alabilirsin. Önceden su ile karıştırarak biraz beklettiğin toprak karışımını, saksıya koyup soğanları ya da tohumları bunun içine yerleştir. Yeşil soğan çok hızlı büyüyen ve 10-15 gün içinde ürün vermeye başlayan bir sebzedir. Toprağın üzerinde çıkan yeşil soğan dallarını makas yardımıyla keserek kullanabilirsin. Soğanlar büyümeye devam edecektir.

Marul

Salatalarını, mutfağındaki saksıdan aldığın marullarla yapma fikri çok hoş değil mi? Satın aldığın gübre ile zenginleştirilmiş toprağın içine, birçok yerde rahatlıkla bulabileceğin marul tohumlarını çimlendirip ekin. Marullar ne çok sıcağı, ne de soğuğu sever. Bu yüzden güneş alan, ancak çok sıcak olmayan bir yerde yetiştirmeye özen göster. Düzenli sulamayla kısa sürede kendi yetiştirdiğin marulları tüketmeye başlayabilirsin.

Zencefil

Kış mevsiminde hepimiz için kurtarıcı görev gören zencefili evde yetiştirebilmek mümkün. Parçalara ayırıp su içinde çimlenmesini beklediğin kök zencefili daha sonra, zengin toprak karışımının olduğu bir saksıya ekin. Zencefil bol suyu ve güneşi sever. Bu yüzden onu soğuktan uzak tut ve düzenli sulayarak toprağın sürekli nemli kalmasına özen göster. Diğer sebzelere göre yetişmesi biraz daha zaman alan bu bitkinin kökünü, yaklaşık 9-10 ay içinde tüketmeye başlayabilirsin. Yazdan hazırladığınız zencefili, kışın hastalıklara karşı koruyucu kalkan olarak kullanabilirsin.