0850 252 04 04 TEKLİF AL

Hep karıştırılan ikili: Probiyotik ve prebiyotik kullanımı

Sağlıklı beslenmenin iki önemli bileşeni olan probiyotikler ve prebiyotikler, aynı zamanda sıklıkla birbiriyle karıştırılmaktadır. Probiyotik ve prebiyotikler arasındaki en temel fark, birincisinin bağırsaklarında yaşayan bakteriler olmasıdır. Prebiyotikler, bunun aksine yaşayan organizmalar olmamakla birlikte, onlar da sindirim sisteminde bulunur. Aşağıda hem probiyotikler hem de prebiyotiklerle ilgili detaylı açıklamaları bulabilirsin.

BESLENME

07.08.2020

Probiyotikler

Yukarıda da belirtildiği gibi probiyotikler bağırsak ve midede yaşayan yararlı bakterilerdir. Sindirim sistemininde bulunan bu bakteriler, zararlı bakteriler ve mantarlarla savaşarak sağlığını korur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olur ve vücuttaki yangıyı da önler.

Sindirim sisteminde hem yararlı hem de zararlı bakteriler vardır. Bunların hangisinin güçleneceği ve sağlığını olumlu ya da olumsuz etkileyeceği ise nasıl beslendiğinle doğrudan ilişkilidir. Örneğin şeker oranı yüksek, işlenmiş gıdalar zararlı bakterileri besleyerek sağlığını negatif yönde etkilenmesine neden olur. Öte yandan probiyotik değeri yüksek gıdalar tüketmen yararlı bakterilerin büyümesini sağlar. Bu nedenle beslenmende probiyotik gıdalara yer açman önemlidir.

Yoğurt, probiyotik içeren besinlerin başında gelir. İçeriğindeki yararlı kültürler sayesinde sindirim sistemin için en faydalı yiyeceklerden biridir. Bunun yanı sıra kefir, salamura sebzeler, kombuça çayı, kimçi ve turşu türleri de yine probiyotikler arasında yer alır. Probiyotik değeri yüksek besinlerin genel olarak fermente besinler olduğunu söylemek mümkündür.

Prebiyotikler

Çözünebilen ve fermente olabilen lifler olarak tanımlayabileceğimiz prebiyotiklerin en önemli özelliği midede sindirilmeden bağırsaklara gitmesi ve burada probiyotikler tarafından sindirilerek yağ asitlerine dönüşecek şekilde fermente edilmesidir. Probiyotiklerle birlikte bağırsak florasının düzenlenmesine yardımcı olan prebiyotikler, bağırsak hastalıkları riskini de azaltmakta ve bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Soğan ve sarımsak bilinen prebiyotik kaynaklarının başında gelir. Bunun dışında muz, yulaf, baklagiller, kırmızı meyveler, kuşkonmaz, pırasa ve karahindiba yeşili de zengin prebiyotik kaynakları arasında yer alır.

Sağlıklı bir beslenme, probiyotik ve prebiyotikler açısından zengin olmalıdır. Bu sayede bağırsak floran düzenlenir; düzenli çalışan bir sindirim sistemi sayesinde genel sağlığın ve bağışıklığın güçlenir. Yukarıda yer verdiğimiz besinleri tüketerek beslenmende probiyotik ve prebiyotiklere yer açabilirsin.