Şeker,
sınırlı miktarda ve seçici bir şekilde tüketilmesi gereken gıdaların başında
geliyor. Her ne kadar şeker tüketiminin tamamıyla zararlı olduğunu savunan bazı
görüşler olsa da, uzmanlar bunun doğru olmadığını dile getiriyor. Burada dikkat
edilmesi gereken nokta ise, işlenmiş beyaz şeker tüketmek yerine doğal şeker
kaynaklarına yönelmek. Aşağıda hem tek başına tüketebileceğin, hem de
tatlılarınızı tatlandırmak için kullanabileceğin doğal şeker kaynaklarına yer
veriyoruz. Ancak öncesinde hatırlatalım: Her ne kadar doğal da olsa, meyveler
dahil tüm şeker kaynaklarını ölçülü tüketmelisin.
Bal
Balın
birçok hastalıkta şifa kaynağı olduğu bilinen bir gerçek. Şeker tüketmek yerine
bal tüketmek de her açıdan daha sağlıklı. Mucizevi besinlerden olan bal, vücuda
bağışıklık kazandırır, enerji verir, güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
Kan şekerini de düzenlediği için yağlanmayı da engellemiş olur. Şeker yerine
kullanılabilecek en iyi alternatiflerden biridir; ancak miktarını ve tüketme
sıklığını iyi belirlemen gerekir. Soğuk ya da az ısıtılmış süte ilave edebilir,
her sabah kahvaltıda bir bardak tüketerek güne çok daha zinde başlayabilirsin.
Stevia
Hem
tatlandırıcı özelliğe sahip hem de sıfır kalori olan, aynı zamanda doğal bir
besini kim tüketmek istemez ki? Son zamanlarda şekerin yerine tercih edilen
gıdaların başında gelen stevia ile hala tanışmadıysan, kesinlikle denemeni
öneririz. Diyet gıdalarda da rahatlıkla kullanılabilen stevia, tam adı stevia
rebaudiana olan şeker otu bitkisinden üretiliyor. Stevia bitkisinin
yapraklarını kuruttuktan sonra, toz haline getirdiğinizde içeceklerinizde ve
tatlandırmak istediğiniz yiyeceklerin yapımında kullanabilirsin. Belirli
miktarda tüketildiğinde herhangi bir yan etkiye sahip olmayan stevianın az
bilinen bir özelliği ise nikotin isteğini azalttığı için sigarayı bırakmada
faydalı olmasıdır. Stevia bitkisinin diğer olumlu etkileri arasında; cildi
sıkılaştırması, tansiyonu düzenlemesi, diyabet tedavisine iyi gelmesi, sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri
gösterilebilir.
Akçaağaç şurubu
Kanada’da
yaygın olarak üretilen akçaağacın gövdesindeki sudan üretilen akçaağaç şurubu,
rafine şeker yerine tüketebileceğin doğal seçeneklerden biridir. Görüntü
itibariyle bala benzer. İçeriğinde demir, çinko, kalsiyum, manganez gibi önemli
ve 24 farklı antioksidan bileşen içermektedir. Isıya dayanaklı bir yapıya sahip
olduğu için sos yapımında ve pişmiş gıdaların yapımında kullanabilirsin. Diğer
yandan; çay, kahve gibi içeceklerini ve yulaf gibi yiyeceklerini de akçaağaç
şurubu ile tatlandırabilirsin.
Agave şurubu
Sabır
otu şurubu olarak da anılan agave; içeriğinde potasyum, magnezyum, demir,
kalsiyum barındırır. Agave şurubu, şekere oranla yaklaşık 1,6 kat daha
tatlıdır. Bu nedenle tüketirken miktarına da çok dikkat etmelisin. Bala karşı
alerjisi olanlar ya da hayvansal gıdalar tüketmeyenler için en doğal
tatlandırıcılardan biridir.
Hurma
Lifli
bir yapıya sahip olan hurma; karbonhidrat, B6, magnezyum ve potasyum yönünden
oldukça zengindir. Farklı türleri olan hurmanın her çeşidini doğal şeker olarak
tüketebilirsin. Hurmayı ara öğünlerde yediğinde enerji verir ve tok tutar. Ayrıca
kolesterolü düşürür ve felç riskini minimuma indirir. Hurmayı, blenderdan
geçirerek farklı tatlıların yapımında doğal tatlandırıcı olarak kullanabilirsin.