Probiyotikler
Yukarıda
da belirtildiği gibi probiyotikler bağırsak ve midede yaşayan yararlı
bakterilerdir. Sindirim sistemininde bulunan bu bakteriler, zararlı bakteriler
ve mantarlarla savaşarak sağlığını korur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini
güçlendirerek kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olur ve vücuttaki yangıyı
da önler.
Sindirim
sisteminde hem yararlı hem de zararlı bakteriler vardır. Bunların hangisinin
güçleneceği ve sağlığını olumlu ya da olumsuz etkileyeceği ise nasıl
beslendiğinle doğrudan ilişkilidir. Örneğin şeker oranı yüksek, işlenmiş
gıdalar zararlı bakterileri besleyerek sağlığını negatif yönde etkilenmesine
neden olur. Öte yandan probiyotik değeri yüksek gıdalar tüketmen yararlı
bakterilerin büyümesini sağlar. Bu nedenle beslenmende probiyotik gıdalara yer
açman önemlidir.
Yoğurt,
probiyotik içeren besinlerin başında gelir. İçeriğindeki yararlı kültürler
sayesinde sindirim sistemin için en faydalı yiyeceklerden biridir. Bunun yanı
sıra kefir, salamura sebzeler, kombuça çayı, kimçi ve turşu türleri de yine
probiyotikler arasında yer alır. Probiyotik değeri yüksek besinlerin genel
olarak fermente besinler olduğunu söylemek mümkündür.
Prebiyotikler
Çözünebilen
ve fermente olabilen lifler olarak tanımlayabileceğimiz prebiyotiklerin en
önemli özelliği midede sindirilmeden bağırsaklara gitmesi ve burada
probiyotikler tarafından sindirilerek yağ asitlerine dönüşecek şekilde fermente
edilmesidir. Probiyotiklerle birlikte bağırsak florasının düzenlenmesine yardımcı
olan prebiyotikler, bağırsak hastalıkları riskini de azaltmakta ve bağışıklık
sistemini de güçlendirmektedir.
Soğan
ve sarımsak bilinen prebiyotik kaynaklarının başında gelir. Bunun dışında muz,
yulaf, baklagiller, kırmızı meyveler, kuşkonmaz, pırasa ve karahindiba yeşili
de zengin prebiyotik kaynakları arasında yer alır.
Sağlıklı bir beslenme, probiyotik ve
prebiyotikler açısından zengin olmalıdır. Bu sayede bağırsak floran düzenlenir;
düzenli çalışan bir sindirim sistemi sayesinde genel sağlığın ve bağışıklığın
güçlenir. Yukarıda yer verdiğimiz besinleri tüketerek beslenmende probiyotik ve
prebiyotiklere yer açabilirsin.