0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Senin tercihin hangisi: Farklı pilates türleri ve vücuda etkileri

Vücut yapımız gereği her sporu yapamayabiliriz. Egzersiz tercihimiz, anatomimize ve spor yapmadaki amacımıza göre farklılık gösterir. Ağırlık aletleri ile yaptığınız antrenmanlar, üst düzey efor sarf etmene neden oluyor ve bu seni yoruyorsa, özellikle birkaç yıldır oldukça popüler olan pilatesi dene. Evde ve salonda uygulayabileceğin pilates egzersizleriyle sağlıklı bir vücuda kavuş ve enerjini geri getir.

HAREKET

27.03.2021

Hemen herkesin fikir sahibi olduğu pilates, aslında kendi içinde çeşitleri olan ve vücuda kısa sürede hızlı faydalar sağlayan bir egzersiz türü. Sporu yaşamının bir parçası haline getiren her bireyin, kendi anatomisine uygun olarak yaptığı farklı egzersizler var. Spor salonlarında ağırlık, kardiyo gibi aletler yardımıyla yapılan egzersizlerin faydalarını göz ardı edemeyiz; ancak bu egzersizlerin seni çok fazla yorduğunu düşünüyorsan ya da amacın kilo vermekten ziyade sıkılaşmak, postürünü düzeltmek ya da güçlenmekse pilatese bir şans vermenin vakti gelmiş demektir. Türlerine göre faydaları da çeşitlenen pilatese yakından bakalım:

Matwork

Genel olarak evde sık tercih edilen matwork, sadece pilates matı dediğimiz minder üzerinde uygulanabilen, pilatesin en yaygın olanıdır. Bir eğitmenle ve grupla da yapılabilen matwork, doğru adımları öğrendiğinde ve uyguladığında, kendi kendine de yapabileceğin bir pilates türü. Matwork pilateste temel amaç, yaylı bir sisteme gerek duymadan kasları çalıştırmak ve kaslara direnç kazandırmaktır.

Yardımcı aletlerle yapılan pilates

Pilates topu, pilates bandı, pilates çemberi gibi aletlerle yapılan pilates çeşididir. Pilates topu ile yapılan hareketler, bel ve sırt bölgesindeki kasların çalışmasına yardımcı olur, bel ve sırt ağrılarını azaltır, kas kütlelerini artırır. Fıtık ve kemik erimesi hastalıklarının tedavisinde de başvurulan bir yöntemdir. Pelvis bölgesinin güçlenmesini sağladığı için, rahat bir hamilelik süreci ve doğum sonrası güzel bir forma kavuşmak için hamile kadınlara da uzman eşliğinde önerilmektedir.  

Aletli pilates

Reformer pilates olarak da bilinen aletli pilates, daha çok pilates stüdyolarında karşılaştığımız bir tür. Çıkış noktası rehabilitasyon ve fizik tedavi olan reformer pilatesin vücudumuza oldukça olumlu etkileri var. İtme – çekme hareketleri üzerine temellenen aletli pilates, fizik tedavide de kullanılmakta. Diğerlerine göre daha az bilinen ve ülkemizde yeni yaygınlaşan reformer pilatesin vücuda etkilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

·       Doğru nefes almanı sağlar

Reformer pilatesle yaptığınız egzersizler sayesinde, doğru nefes almanı sağlayan diyafram nefesine vücudunu alıştırır ve bunu sistematik hale getirmiş olursun. Pilates egzersizlerinde tam nefes tekniği uygulanır. Bu sayede karbondioksit atılır, beyne bol oksijen iletilmiş olur. Sağlıklı yaşamın ilk adımının doğru nefesten geçtiğini unutma. Hızla Sağlık Sigortası Seç!

·       Vücut şeklini düzeltir

Aletli pilates, vücuda form kazandırır ve duruş bozukluklarını düzeltir. Vücut dik bir omurga yapısı kazanır, sıkı ve ince bir vücut formuna sahip olmanı sağlar. Omurga odaklı bir egzersiz olan pilates, omurgadaki eğrilikleri düzeltmede yardımcıdır.

·        Denge ve esneklik sağlar

Reformer pilatesin bir diğer önemli faydası da vücuda kas dengesi vermesidir. Yapılan denge hareketleri ile oldukça sağlıklı bir iskelet yapısı ve kas şekli kazanmanı sağlar. Vücudun kolay esneyebilmesi ile beraber uzun kaslara sahip olabilir ve olası zedelenmelere karşı dirençli bir yapıya kavuşursun.

·       Tedavileri destekler

Pilatesin çıkış noktasının fizik tedavi ve rehabilitasyon olduğunu tekrar belirtmekte fayda var. Birçok spor kulübünde, profesyonel sporcular tarafından da yapılan pilates antrenmanları, olası sakatlanmaların önüne geçebiliyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde de hâlâ uygulanmakta olan bu egzersizler sayesinde; düzleşme, bel ve sırt rahatsızlıkları, fıtık, kemik erimesi gibi hastalıkların tedavisi olumlu bir süreçte ilerler.