0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Özgüveni Yüksek Çocuklar Yetiştirmek için Ebeveynlerin Yapması Gereken 7 Şey

Psikoloji

07.09.2022

Özgüveni Yüksek Çocuklar Yetiştirmek için Ebeveynlerin Yapması Gereken 7 Şey

Kendine güvenen ve özgüveni yüksek çocuk yetiştirmek anne babaların özen göstermeleri gereken başlıca konular arasında yer alır. Bazı çocuklar doğuştan daha konuşkan ve dışa dönükken bazılarında ise içe dönüklük ağır basar. Utangaçlık ve içe dönüklüğün yoğun olduğu çocuklarda bunu yenmek için çaba sarf etmek gerekir. Böyle çocuklar özgüvenlerini yükseltmek için gelişme, kendini ispatlama ve sosyalleşme gibi becerilerini kullanabilirler. Bunu desteklemek ve özgüveni yüksek çocuklar yetiştirmek için ebeveynlerin yapması gereken 7 şey şunlardır:

1. Çocuğa Her Zaman Güvenmek

Çocuklar için sevgiden sonra gelen en önemli duygu güvendir. Eğer çocuk anne babasının ona güvendiğini hissederse hayatta daha emin adımlar atar ve kendini daha rahat ifade eder. Bunun için çocuğa evin içinde kendini rahat hissedeceği bir ortam yaratılmalı, ebeveynler her adımda ona güvendiklerini hissettirmelidir. Böylece çocuk hayatta her an anne babasının onun arkasında olduğunu bilecek ve özgüveni artacaktır.

2. Koşulsuz Sevgi Vermek

Çocukların özgüvenli yetişmesinin en önemli destekçilerinden biri sevgidir. Kayıtsız şartsız sevilen bebekler ve çocuklarda mutluluk düzeyi daima yüksektir. Bu şekilde büyüyen çocuklar kendilerini daha rahat ifade ederler. Bebeğe doğduğu andan itibaren verilen sevgi, ilerleyen yıllarda özgüveninin artmasına destek olacak ve başarılı olmasına katkıda bulunacaktır. Koşulsuz sevgi çocuğun özgüveni için atılacak ilk adımlardan biridir.


3. Desteklemek ve Cesaretlendirmek

Her başarının ilk deneyim ile olmayacağı düşünülmeli ve çocuğun başarısız olmasına izin verilmelidir. Deneme yanılma sırasında çocuğa destek olunmalı fakat bu süreçte hangi adımları atacaklarına kendilerinin karar vermesi sağlanmalıdır. Bu sayede çocuklar yanlış yaparak nasıl doğru olabileceğini daha rahat keşfedeceklerdir. Bir çatalı yanlış tutmak, eldivenin parmaklarını yanlış geçirmek, sürahiden su doldurmak bile bunu destekleyecek niteliktedir. Küçük başarısızlık ve hatalar ilerleyen dönemde başarıyı da getirecektir.

4. Kendilerini İfade Etmelerine İzin Vermek

Çocuklar konuşurken çoğu zaman anne babalar ilgilerini farkında olmadan başka tarafa yöneltirler. Ancak bunun yerine iyi bir dinleyici olmak ve çocuğun anlattıklarını önemsemek çocukların kendilerine güvenmelerini sağlayacak, özgüvenlerini artıracaktır. Dikkati tam anlamıyla ona odaklamak ve çocuğu dinlediğini hissettirmek işe yarayacaktır. Çocukların kendilerini kendi cümleleri ile anlatmalarına izin verilmeli, cümleleri tamamlanmamalıdır.

5. Kişisel Becerilerini Teşvik Etmek

Her çocuk doğuştan kendine özgü yeteneklere sahiptir. Önemli olan nokta bu yeteneklerin keşfedilebilmesidir. Bu beceriler genellikle okul ortamında keşfedilir. Ancak anne babalar da önceden çocuğun beceri ya da becerilerini keşfedip destek verebilirler. Burada ebeveynlerin yetenek ne olursa olsun onu kesinlikle küçümsememesi ve görmezden gelmemesi gerekir. Salonda dans etmek, bahçede avcılık oynamak, bir hayvanı takip etmek çocuğun kendinin farkına varması için ilham kaynağı olabilir.


6. Çocuğu Takdir Etmek

Çocuk herhangi bir konuda çaba gösterdiği zaman anne babalar onu övmelidir. Çocukların başarılarını takdir etmek, yaptıkları işleri fark etmek ve onları desteklemek özgüven duygusunu pekiştirmek için oldukça etkilidir. Ancak çocuğa sürekli övgü vermek onların gerçekçi olmayan bir benlik algısına bürünmesine yol açabilir. Bu noktada yersiz övgülerden de kaçınmak gerekir. Aradaki denge daima iyi kurulmalıdır. Çocuk bir işe emek verdiğinde sonuç başarısız olsa bile o emeği için ona olumlu cümleler söylenebilir.

7. Hedef Belirlemelerini Sağlamak

Yaşlarına ve yaşam algılarına göre çocuklara hedef belirlemek onların özgüvenini yükseltmek açısından etkilidir. Bu hedefler küçüklü ya da büyüklü olabilir. Bu tür hedefler ile çocuklar amaçlarına ulaşmak için emek vermeyi öğrenirler. Bu tür davranışlar ile çocuklar isteklerini ulaşılabilir şekilde ifade edebilirler.