Kısaca keto diyeti denen ketojenik diyetin kilo vermek, enerjik hissetmek ve hatta bazı sağlık problemlerinde semptomların hafiflemesi için etkili bir yol olduğuna inanılıyor. Ancak hemen belirtelim: Bazı beslenme uzmanları keto diyetinin uzun vadeli uygulanması konusunda bazı soru işaretlerine sahip. Peki ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır ve herkese uygun mudur?
Keto Diyeti Nedir?
Ketojenik diyet temel olarak yüksek miktarda yağ ve düşük miktarda karbonhidrat yediğin bir beslenme planıdır. Bu açıdan Keto, Atkins ve diğer düşük karbonhidratlı diyetlere benzese de küçük bir farklılık da var: Atkins diyet programında, ilk birkaç aşamasından sonra karbonhidrat alımını artırabilir ve istediğin kadar protein yiyebilirsin. Ancak keto diyetinde karbonhidrat alımı her zaman düşük kalır, protein alımı ise günlük kalorilerinin %20'si ile sınırlıdır.
Keto Diyeti ile Nasıl Kilo Verilir?
Keto diyeti, vücudunu, yağların parçalandığı ve enerji olarak kullanılmak için ketonlara dönüştürüldüğü doğal bir metabolik durum olan ve "ketoz" adı verilen bir sürece sokar. Normalde vücudun enerji için karbonhidratlarda bulunan glikozu kullanır, ancak çok fazla karbonhidrat tüketmiyorsan, vücudun bunun yerine depolanmış yağı kullanır. İşte keto diyeti de bu şekilde kilo kaybını sağlar. Ancak normal enerjinin bitmesi ve vücudun ketoz durumuna girmesi ortalama 3-4 gün sürer.
Keto Diyeti Nasıl Yapılır?
Ketoz durumuna geçmek için günde 50 gramdan az karbonhidrat yemen önerilir. Bu ise ekmek, makarna, patates, şekerli yiyecekler gibi yüksek karbonhidratlı yiyecekleri kesmek; aynı zamanda alkolden uzak durmak anlamına gelir.
50 gram karbonhidrata referans olarak yarım fincan pirinç verilebilir. Bu sınıra uyum sağlarken birçok lezzetten vazgeçmek gerekir. Yani keto diyeti uyguluyorsan öğünlerini ve atıştırmalıklarını planlamalısın.
Keto Diyetinde Yenilebilecekler
Keto diyetinde sağlıklı yağlar bakımından zengin yiyecekleri yemelisin. Fındık, peynir, yoğurt, tereyağı ve avokadoyu listene almalısın. Yumurta, kümes hayvanları, balık ve et gibi proteinli gıdalar da önemlidir.
Keto yemenin birkaç farklı yöntemi var, ancak ana yöntem; yağ, protein ve karbonhidratları ayrıştırmak. Genel olarak keto diyeti yaklaşık %70 yağ, %20 protein ve %10 karbonhidrat içerecek şekilde uygulanır. Keto diyeti uygulanan bir gün için şu örnek verilebilir:
- Kahvaltıda iki yumurta ve tereyağlı sotelenmiş yeşillikler
- Öğle yemeğinde avokado, mantar ve yeşilliklerle dolu bir cheeseburger
- Akşam yemeğinde Hindistan cevizi yağında pişirilmiş yeşil fasulye ile pirzola
- Gün içinde atıştırmak için bir avuç fındık ve bir parça peynir
Keto Diyetinin Sağlığa Faydaları
Kilo kaybı:
Depolanmış yağ enerji olarak kullanıldığı için kilo vermeye destek olur.
Diyabet ve prediyabet tedavisi için kan şekerini yönetir:
Ketojenik diyet insülin duyarlılığını artırarak ve kandaki glikoz seviyelerini azaltarak kan şekerinin yönetilmesine yardımcı olabilir.
Kalp hastalığına karşı korur:
Keto diyeti, inme ve kalp hastalığı riskini azaltan, iyi kolesterol HDL ile bağlantılıdır. Ayrıca, kalp sağlığını etkileyen kan basıncını ve vücut yağı oranını düşürebilir.
Beyin sağlığını iyileştirir:
Ketonlar beyin için de enerji sağlar. Keto diyeti Alzheimer hastalığı, epilepsi ve Parkinson hastalığının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Kanserle savaşmaya yardımcı olabilir:
Kanser hücreleri çoğalmak için glikoz kullandığından, glikoz seviyelerini düşürmek ve enerji olarak ketonları kullanmak kanser hücrelerinin yayılmasını durdurabilir.
Sivilceleri azaltır:
Yetişkin sivilceleri genellikle beslenmeyle ilgilidir. Karbonhidrat alımını azaltmak sivilceleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Polikistik Over Sendromu (PKOS) semptomlarını hafifletir:
PKOS adet düzensizliğinin, vücut tüylerinde aşırılığın ve kilo alımının yaşandığı hormonal bir hastalıktır. Keto, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Ketojenik Diyetin Dezavantajları
- Uzun süreli keto diyeti uygulamak, böbrek taşları, karaciğerde fazla yağlanma veya belirli besinlerde yetersizlik oluşmasına neden olabilir.
- Diyete ilk başlandığında yorgunluk, kabızlık, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler görülen keto gribi görme olasılığı bulunur.
- Keto, sporcular ve kas kütlesini artırmak isteyenler için önerilmez.
Keto Diyeti Sağlıklı mı, Sağlıksız mı?
Bu soru bireysel olarak yanıtlanmalı. Çünkü bir diyetin avantaj ya da dezavantajından çok senin için ne kadar sağlıklı olduğuyla ilgilenmen gerekir. Bunun için de bir beslenme programına başlamadan önce doktorunla konuşman en doğrusu olacaktır.
Son olarak sağlığını korumak için daha fazla önlem almak ve bunu hem bütçene hem de ihtiyaçlarına uygun şekilde gerçekleştirmek istiyorsan mutlaka sağlık sigortası ürünlerimize göz at!