0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Tarih kadar eski: Türkiye’de bulunan antik şehirler

Günümüze değin tarihin farklı dönemlerinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Türkiye, her köşesinde farklı bir hazine barındıran, bu açıdan oldukça zengin bir ülke. Neredeyse her bölgeye yayılmış olan antik şehirler de ülkenin bu zenginliğinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Aşağıda mutlaka gidip görmeniz gereken bu antik kentlerden bazılarını bulabilirsin.

GEZİ

07.08.2020


Hattuşaş

Çorum merkeze 80 km uzaklıkta bulunan Hattuşaş, eski dönemlerde Hitit devletinin başkentiydi. Frig, Asur, Hitit, Hatti, Bizans, Galat ve Roma dönemlerinden kalma kalıntıları barındıran kent, aynı zamanda Mısır ve Hititler arasında yapılan Kadeş Antlaşmasının da bulunduğu yerdir.

Zeugma

Komagene krallığının önemli yerleşim yerlerinden biri olan Zeugma, Gaziantep’te bulunmaktadır. Mozaikleriyle ünlü kent, ünlü ‘Çingene kızı’ mozaiğine de ev sahipliği yapmıştır. Zeugma, kendi döneminde nüfusu 80,000’lere kadar ulaştığı düşünülen oldukça büyük bir kenttir.

Ani

Kars’ta bulunan ani, şehir merkezinin 40 km uzaklığındadır. İpek yolunun buradan geçiyor olması, zamanında kente büyük önem kazandırmıştır. Hem Ermenilere hem de Selçuklulara ev sahipliği yapan ev sahipliği yapan kent, günümüzde her iki medeniyetin de izlerini taşımaktadır. Öyle ki; şehirde cami, kilise ve katedrali bir arada görebilirsiniz.

Göbeklitepe

Tarihin akışını değiştiren Göbeklitepe, geçmişi 12,000 yıl öncesine dayanan bir antik bölgedir. 1995 yılında keşfiyle birlikte yerleşik hayata düşünüldüğünden çok daha önce geçildiği ortaya çıkmış, bu nedenle tarih yazımı tamamen değişmiş ve şehir tüm dünyanın ilgisini üzerine çekmiştir. Urfa merkeze 15 km uzaklıkta bulunan Göbeklitepe, dünyanın ilk tapınağını barındırır.

Olimpos

Başka bir liman şehri olan Olimpos, Helenistik dönemde kurulmuştur. Antalya’ya 86 km uzaklıkta bulunan şehir, bugün önemli bir turizm merkezi olarak dikkat çekmektedir. Olimpos’un tarihi milattan önce 300’lü yıllara dayanmaktadır. Şehir bugün en çok eşsiz plajı ve Olimpos dağında bulunan ‘sönmeyen ateş’ ile ünlüdür.

Efes

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes antik kentinin, milattan önce 6000’li yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. İncil’de adı geçen Efes, Hristiyanların da çok önem verdiği bir şehirdir. Şehirde bugün Helen ve Roma döneminden kalma eserler görülebilir. Ulaşım için İzmir’in Selçuk ilçesine gidip oradan kalkan minibüslere binmek yeterlidir.

Çatalhöyük

Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, neolitik döneme ait bir yerleşim bölgesidir. Akdeniz bölgesinin ilk şehirlerinden biri olan kent, binalara çatılardan girilen kendine özgü mimarisiyle dikkat çekmektedir.

Milet

Aydın’ın Söke ilçesine 30 km uzaklıkta bulunan Milet, aslında bir liman kentidir. Aralarında 15,000 kişi kapasiteli bir antik tiyatronun da olduğu pek çok kalıntıya ev sahipliği yapan şehirde ilk yerleşimin milattan önce 1600’lü yıllara dayandığı düşünülmektedir.

Türkiye, birçok antik kente ev sahipliği yapan oldukça zengin bir ülkedir. İster yaz tatilinizi planlıyor, isterseniz de bir kültür gezisi yapmayı düşünüyor olun; yukarıda sıraladığımız antik şehirler ve burada yer veremediğimiz diğer kentlerin hepsi görülmeye değer.