0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Sağlıklı bir sindirim sistemi için günün hangi saatinde neler yemelisin?

Doğru zamanda doğru besinleri tüketmek, sağlıklı sindirimi de beraberinde getirir. Güne erken başlayarak, ana ve ara öğünlerini tam saatinde alman, sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Peki hangi saatlerde hangi besinleri almalı, öğün aralıklarını nasıl belirlemeliyiz?

BESLENME

25.03.2021

Sağlıklı bir sindirim sistemi için günün hangi saatinde neler yemelisin?

Doğru zamanda doğru besinleri tüketmek, sağlıklı sindirimi de beraberinde getirir. Güne erken başlayarak, ana ve ara öğünlerini tam saatinde alman, sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Peki hangi saatlerde hangi besinleri almalı, öğün aralıklarını nasıl belirlemeliyiz?

7 – 8 arası kahvaltı zamanı!

Kahvaltıya özellikle hafta sonu daha fazla vakit ayırsak da hafta içi işe gitmeden önce hızlı bir kahvaltıyla da gerekli besin değerlerini alabilmek mümkün. Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir.

İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme. Suya damlatacağın birkaç damla limon, güzel bir tat bırakacak ve fayda sağlayacaktır. Kahvaltının olmazsa olmazı ise yumurtadır. Kahvaltıda poğaça çay ikilisinden mutlaka uzak dur. Özellikle siyah çay tüketimi demir emilimini zorlaştırır. Hızlı bir kahvaltı istiyorsan, süt ve yulaf karışımını tercih edebilir, bir de haşlanmış yumurta yiyebilirsin. Kahvaltıya her gün zamanım var diyenlerdensen; mevsim yeşillikleri, domates, tuzsuz peynir, iki dilim esmer ekmek ve bal yiyebilirsin. Süt ve taze sıkılmış meyve suları da en iyi kahvaltı içecekleridir.

9-11 arası fazla kalori almamaya özen göster

Sabah 9, birçoğumuz için işe başlama saatidir. Kahvaltını yaptın ve işe geldin. İşe koyulmadan önce kahve içebilir ve konsantrasyonunu güçlendirebilirsin. Öğlen yemeğine kadar mideni fazla doldurmamaya dikkat ederek ara öğün alabilirsin.

Ara öğünlerinde şekerli gıdalar tüketmemeye özen göster. Ara öğünde alacağın kalori miktarı 200’ü geçmemelidir. 9 – 11 ara öğününde ceviz, fındık, badem, kuru incir ya da bir adet meyve yiyebilirsin.

Öğlen yemeğinde protein almaya dikkat et

Kahvaltıdan 4-5 saat sonra, öğlen yemeğini yemen idealdir. Öğlen öğünü için en uygun saat 12.00’dir. Öğlen yemeğinde, protein tüketmeye dikkat etmelisin. Protein kaynağı olan baklagiller, et ve balık ürünlerini yeterli miktarda aldığında zararlı bir durum oluşturmaz; ancak et ve balık ürünlerinin yağda kızarmış olmamaları, ızgarada pişmiş olmaları daha sağlıklıdır. Sebze ve tahıl çorbaları içmeye özen göster. Salatanda sos kullanma. Tatlı mönüsü yerine meyveyi tercih et ve meyveyi yemekten hemen sonra tüketme.

15.00’teki ara öğünle akşam yemeğine yumuşak bir geçiş yapın

Öğlen yemeğiyle akşam yemeği arasındaki zamanda, ara öğün miktarı kişiye göre değişebilir. Yüksek kalori almadığın sürece iki öğün normal olabilir. Sindirimi kolaylaştırmak ve açlığın bastırmak için 15:00 öğününde; kuru meyveler, meyveli yoğurt, kefir ve muz tercih edebilirsin.

Akşam yemeğinde çorba içmeyi unutma

Akşam yemeği için 18 – 20 saat aralığı idealdir. Eğer çalışıyorsan ve bu vakit aralığı eve ulaşmak için yolda geçiyorsa, akşam öğünü de biraz sarkabilir. Bu nedenle akşam öğününden iki saat kadar önce hafif bir öğün yapabilirsin ve bu öğünde; bir adet elma, havuç ya da tarçınlı süt tüketebilirsin.

Akşam yemeğinde ise çorba içmeye dikkat etmelisin. Light diyebileceğimiz sebzeli çorbalar sindirimini kolaylaştırır. Akşam öğününde sulu sebze yemekleri yiyebilirsin. Beyaz et tüketeceksen, salatayla beraber tercih edebilirsin.

Uykudan önce alacağın besinler çok önemli

Uyumadan 2 – 3 saat önce yemek yemeyi sonlandırmalısın. Uykudan önceki saatler bir şeyler yemek için her zaman risklidir. Akşam yemeği ile uyku arasında acıkma durumu normaldir ve açlık hissi uyumamana neden olabilir. Bunun için ideal olan; sağlıklı bir uyku uyumanı da sağlayacak olan süt ürünleri tüketimidir. Yoğurt yiyerek veya sütle beraber muz yiyerek günü kapatabilirsin.

Sağlıklı sindirim için doğru besinleri almak ve yeme aralıklarını iyi belirlemek gerekiyor. Acıktığın her saatte bir şeyler yemek yerine, kendine uygun saatleri belirleyerek, sağlıklı besinler tüket. Bu sayede kilo kontrolünü sağlayabilir ve aynı zamanda kendini de çok daha hafif ve sağlıklı hissedebilirsin.