0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Ağız Kokusu ve Diş Çürümesi Neden Olur? Sağlıklı Dişler için 7 Öneri!

SAĞLIK

16.02.2023

Günlük yaşamda çok sayıda kişi diş çürümesi ve ağız kokusu sorunu yaşar. Ülkemiz genelinde insanların büyük bir kısmının ağız ve diş hijyenine yeteri kadar dikkat etmemesi bu problemlerin gün geçtikçe artmasına neden olur. Şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, metabolizma bozuklukları, karaciğer yetmezliği, ağız kuruması, açlık ve diyet gibi durumlar ağız içinin daha fazla kokmasına yol açar.

Zamanla meydana gelen diş çürüğü ağız haricinde kalp, böbrek gibi çeşitli organları olumsuz etkileyebilir. Bunu önlemek için ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmalı, koku ya da çürüğe neden olan durum öğrenilerek ona uygun çözüm uygulanmalıdır. Sağlıklı dişlere ve ağız içine sahip olmak için alacağınız basit önlemlerden bazıları şunlardır:

1. Sakız Çiğneyin

Ağız kokusu ile savaşmanın en etkili yollarından biri tükürüktür. Ağız kuruluğu olduğunda kötü koku da beraberinde gelir. Sabah saatlerinde yaşanan ağız kokusunun sebebi de budur. Gece boyunca tükürük salgısı azalır ve yemek parçacıkları ağzın içinde uzun süre durur. Bu parçalar bakteriler tarafından kullanılır ve çürür. Sakız çiğnendiğinde tükürük salgısı artar ve ağız içi daha kolay temizlenir.


2. Kahve Tüketimini Azaltın

Kahve içme alışkanlıkları giderek değişse de içme sıklığı artış eğilimindedir. Sürekli kahve içmek ağızda bulunan ve asit salgılayan bakterilerin çoğalmasına neden olur. Dişin çürümesine yol açan bu bakteriler kahve tüketimini azaltıp süt ve süt ürünleri tüketmekle etkisini yitirir. Yoğun şekilde kahve içme alışkanlığı olan kişilerin mutlaka kahvelerini şekersiz içmeleri gerekir.

3. Bol Su içmek

Gün içinde yeteri miktarda su içmek pek çok açıdan vücuda faydalıdır. Özellikle yaş ilerledikçe daha da artan vücut kuruması çok sayıda olumsuz durumu da beraberinde getirir. Bunu önlemek için vücudun günlük su ihtiyacını karşılamak dilin kurumasını ve ağız kokusunu önler. Ağız içindeki bakterilerin minimum düzeyde tutulması için su en önemli yardımcıdır. Ayrıca yeteri miktarda su içmek ağızda tükürük salgısının artmasını da destekler.

4. Şeker Tüketimini Azaltın

Ağızda bulunan bakteriler için beyaz şeker, beyaz un, glukoz/ fruktoz şurubu bir hazine olarak görülür. Bakteriler bu şekerleri hızlıca kullanarak çoğalırlar. Ağız sağlığını bozan basit şekerler* dişlerin kısa sürede çürümesine yol açarlar. Bunu önlemek adına basit şeker tüketimi en aza indirilmelidir. Böylece ağız kokusunun zamanla geçtiği görülecektir.

*Basit şeker: Bir ya da iki şeker molekülü içeren şeker



5. Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Araştırmalara göre sigara ve alkol gibi kişisel alışkanlıklar ağız kokusuna yol açar. Özellikle sigara içmek ağız kurumasına ve kötü kokunun oluşmasına neden olur. Sigara ile birlikte vücuda giren zararlı maddeler diş eti hastalıklarına zemin hazırlayacaktır. Benzer olumsuz etkiler alkol tüketimi için de geçerlidir.

6. Ağız Bakımını İhmal Etmeyin

Günde en az 2 kere düzenli olarak dişleri fırçalamak yemek artıklarının dişlerde birikmesini, ağız kokusunu ve diş çürümesini önleyecektir. Diş eti iltihapları ve diş çürükleri ağız kokusunun başlıca nedenleri arasındadır. Bunu önlemek için diş hekimi önerileri eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Diş fırçası haricinde diş ipi kullanılmalı, fırçanın erişemediği yerlerdeki yemek artıkları ve bakteriler diş ipi ile temizlenmelidir. Dar bölgelerde bulunan yemek artıkları zamanla bakterilerin çoğalmasına yol açacaktır.

7. Düzenli Diş Hekimi Kontrolü Yapılmalı

Diş hekimini düzenli periyotlar ile ziyaret etmek dişlerde ve ağızda oluşabilecek sorunlara karşı erkenden önlem almayı sağlayacaktır. Bu süreçte ağızda çürük dişler varsa tedavi edilmeli, gömülü ve yarı gömülü olan dişler çekilmeli, diş eti hastalıklarına çözüm bulunmalıdır.

İlginizi Çekebilecek Yazılar