0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Ağrı Kesici ve Kas Gevşetici Kullanımında Dikkat Edeceğiniz 7 Detay

SAĞLIK

17.08.2022

ısa süreli ağrıları ve kas spazmlarını geçirmek için kullanılan ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar günlük yaşamda yoğun talep görür. Sağladığı faydaların yanı sıra bilinçsiz kullanımı da oldukça yaygındır. Bu durumun ortaya çıkardığı yan etkilerden ve zararlardan korunmak için de ekstra dikkatli olmak gerekir.

Kas gevşetici ilaçlar merkezi sinir sistemi üzerinde çalışır ve tablet, sıvı ya da kapsül formunda bulunur. Ağızdan sprey ve enjeksiyon şekilleri de vardır. Benzer özellikler ağrı kesici ilaçlar için de geçerlidir. Genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon alanına giren sorunları önlemek için tedavi sürecinde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardan destek alınır. Ağrının uyuma sorunu yarattığı ve kısa süreli akut ağrılarda bu ilaçlar tercih edilebilir. Ancak ağrı kesici ve kas gevşetici kullanımında dikkat edilmesi detaylar vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

1. Kas Spazmı

Kontrolsüz şekilde kasların kasılması kas spazmı olarak isimlendirilir. Bu durum hareket kısıtlılığına ve ağrıya sebep olur. Fibromiyalji, Miyofasiyal ağrı, boyun, bel ya da sırt ağrısı yapan fıtık gibi durumlarda kas spazmı daha sık görülür. Ayrıca kasların zorlanması, burkulma, radikülopati yani sinir kökü sıkışması durumlarında spazm ortaya çıkabilir. Ağrılı hallerde yan etki olarak kas kasılmaları görülebilir. Bu gibi sorunların altında yatan sebep ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar olabilir.


2. Spastisite

Kasların gerilmesinde ortaya çıkan bir sorun olan spastisite beyin ya da omurilik hastalıklarında görülür. Travmatik beyin hasarı, inme, omurilik felci, serebral palsi, multiple skleroz bunlardan bazılarıdır. Spastisite halinde hareketleri kontrol edebilme yeteneği azalır, el becerisi bozulabilir, yürüyüş ve konuşmada becerilerinde zorluk yaşanabilir. Bunları azaltmak için ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardan destek alınır. Bu ilaçlar doğrudan kas sistemi üzerinde etki sağladığından bırakıldıkları takdirde titreme, endişe, kas seğirmesi, halüsinasyon gibi belirtiler olabilir.

3. Yan Etkiler

Ağrı kesici ilaç kullanımı ile ortaya çıkan yan etkiler cox enzimlerinin baskılanması sonucunda ortaya çıkar. Bu ilaçlar sindirim sisteminde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Özellikle kişinin sindirim sisteminde gastrit, kanama, ülser gibi durumlara yol açabilir. Rastgele içilen ağrı kesiciler pıhtılaşma faktörlerini bozar, bulantı, kusma, baş dönmesi, hazımsızlık gibi problemlere sebep olabilir. Bunları önlemek için ilaçlar doktor önerisi ile kullanılmalıdır.Ürünleri incele


4. Doktor Kontrolü

Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar mutlaka reçeteli ve doktor kontrolünde alınmalıdır. Özellikle toplumda eklem rahatsızlıkları için sıklıkla tercih edilen bu ilaçlar karaciğere ve böbreklere ciddi hasarlar verir. Aşırı dozda ilaç kullanımı böbrek yetmezliğine yol açabilir ve hatta kalbi etkileyerek kalp krizine sebep olur. Ayrıca tansiyonu da yükseltebilir.

5. Kullanım Süresi

Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanım süresi genellikle en fazla 10 gün olarak belirlenir. Bu sürenin ne kadar olacağına doktor karar verir. İlaçların etki edebilmesi için su ile birlikte ve tok karnına alınması gerekir. Ağrı kesici ve benzer ilaçlarla alkol tüketilmemelidir. Aksi halde ilacın zararlı etkileriyle karşılaşılabilir. Özel Sağlık Sigortası İncele


6. Son Kullanma Tarihi

Ağrı kesici ve kas gevşetici başta olmak üzere tüm ilaçların kullanım süresine dikkat edilmelidir. Bu ilaçların içilmemesi için evdeki ilaç tarihleri düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Tarihin yanı sıra ilacın kullanımının bitip bitmediğine de bakılmalıdır.


7. İlaç Paylaşımı

Halk arasında kendisine iyi gelen ilacı başkasına tavsiye etme alışkanlığı vardır. Ancak her ilaç her bünyeye iyi gelmeyebilir. Hatta bazen alınan ilaç daha kötü durumlara sebep olabilir. Bunu önlemek adına kulaktan dolma bilgiler ile kas gevşetici ve ağrı kesici ilaç kullanılmamalıdır. ÖSS Satın Al

İlginizi Çekebilecek Yazılar