Doğum Kontrolü Yöntemleri ve Önemi
Doğum kontrolü kalıcı ya da geçici şekilde hamile kalma olasılığını azaltmak için kullanılan teknikleri ifade eder. Bu tür yöntemler ile çiftler bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olabilirler. Halk arasında nüfusun azalması için uygulanılan yöntemler şeklinde yanlış bir algı vardır. Ancak bu durum doğru olmayıp kontrolleri uygulamak kişinin sosyal ve kültürel durumları ile ilişkilendirilir.
Kadınlarda sağlıklı doğurganlık 15 ile 40 yaş arasındaki dönemi içerir. Bu dönemde gebelik olasılığı yüksek olduğundan doğum kontrol yöntemleri sıklıkla uygulanır. Aile planlamasını sağlayan bu yöntemler anne sağlığı ve çocuk sağlığını olumlu yönde etkiler. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara göre çiftlerin 571’lik kısmı modern ya da geleneksel korunma yöntemlerini kullanır.
Doğum Kontrolüne Ne Zaman Başlanmalı?
Aktif olarak kullanılan doğum kontrolü yöntemleri hormonal yöntemler, bariyer yöntemleri ve doğal aile planlaması yöntemi gibi çeşitlere ayrılır. Doğal aile planlaması yöntemleri takvim yöntemi, geri çekme, emzirmenin uzatılması, vajinal duştur. Bariyer yöntemleri spermisitler, kondom, diyafram ve servikal kap iken hormonal yöntemler doğum kontrol haplarıdır. Özellikle doğum kontrol hapları yaygın şekilde kullanılmakta olup düzenli şekilde kullanıldığında koruyuculuk oranı 0’a yakındır. Bu haplara adetin ilk günü başlanır ve her gün aynı saatte, düzenli olarak 21 ile 30 gün boyunca kullanılır. İstenen korumayı sağlaması için hap en az 7 gün boyunca kullanılmalıdır.
En İyi Doğum Kontrol Yöntemi Nedir?
En sağlıklı ve en iyi doğum kontrol yöntemi pek çok çift tarafından merak edilir. Kalıcı bir yöntem arayanlarda kadınlar için tüplerin bağlanması ve erkekler için kısırlaşma kesin çözümdür. Hem gebeliğe hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumasıyla kondom en iyi yöntem olarak kabul edilebilir. Ancak istenen sonuç için her defasında yenisini kullanmak gerekir. Doğum kontrol hapı kullanımı da yaygın olup bu hapları programlı şekilde kullanmak işe yarayacaktır. Ancak hap kullanımına doktor önerisi ile başlamak önemlidir. Bazı kişilerde farklı etkiler yapabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Birden fazla yöntem arasından en iyisini seçmek için doktora başvurmak, yaş, yaşam tarzı, aile öyküsü gibi durumlara göre karar vermek daha sağlıklıdır.
Doğum Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
Doğum kontrolüne başlamak için sabit bir zaman olmayıp bu süreç çiftlerin isteğine göre başlayıp son bulur. Eğer kontrol amaçlı doğum kontrol hapı kullanılacaksa bunun için planlı ve düzenli şekilde ilerlemek gerekir. Kutunun ilk hapı adet kanamasının ilk gününde alınır ve o ay haplar düzenli olarak kullanılırsa koruyuculuk hemen başlar. Takvim yöntemi, geri çekme, vajinal duş gibi yöntemlerin etkisi çok fazla olmadığından bu yöntemler hekimler tarafından çok tavsiye edilmez. Doğum kontrolüne karar verildikten sonra rahim içi araç uygulaması da etkili sonuçlar verecektir. Uygulamada risksiz ve garantili bir yöntem bulunamadığından kişinin tercihine uygun ve verimli bir yöntem seçmesi gerekir.
Kadın Hamile Kalmamak için Nasıl Korunmalı?
Gebelikten korunma yöntemleri için kadınlar, kadınlık hormonlarını içeren hap kullanabilirler. Ayrıca ayda bir ya da 3 ayda bir uygulanan iğneleri tercih edebilirler. Bunlara alternatif olarak uygulanan deri altı kapsülleri ve rahim içi araçlar da vardır. Özellikle rahim içi araç yaygın olup rahmin içerisine yerleştirilir. Çok etkili olan rahim içi araç uygulaması gebeliğin olmadığı dönemde gerçekleşir. Anne sütüne herhangi bir etkisi olmadığından emziren kadınlar için de uygundur. Eğer kurallarına göre uygulanırsa enfeksiyona yol açmaz ve 10 yıla kadar koruma sağlayan bakırlı olan çeşitleri vardır. Korunmanın ardından gebelik sürecine karar verildiğinde maliyeti azaltmak ve hamilelik dönemini daha konforlu şekilde geçirmek için Demir Sağlık iki can hamilelik sigortası yaptırmak son derece avantajlı olacaktır.