Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen influenza ya da diğer ismiyle grip hafif ya da ağır olarak seyreder. Bulaşıcı olması sebebiyle her yıl yüz binlerce insan bu hastalığa yakalanır. Kendi içerisinde A, B ve C şeklinde türleri bulunan virüs farklı nedenlerle ortaya çıkar. Riskli grupta olan kişilerde görüldüğünde, etkileri hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Bulgu ve belirtileri erken dönemde fark etmek hastalığın kısa sürede kontrol altına alınmasını sağlar.
Solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilen influenza virüsü damlacık, hava ve temas yolu ile bulaşabilir. Hastalık virüsün solunum yolu mukozasına tutunması ile ortaya çıkar. Sağlıklı yetişkin bireylerde genellikle hastalık daha hafif semptomlarla seyreder. Çocuk, bebek, yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde ağır klinik hastalık tablosu görülür.
İnfluenza Virüsü Nasıl Bulaşır?
Hasta olan kişilerin öksürmesi sonucunda virüsler damlacık yoluyla havaya yayılır. Diğer sağlıklı bireyler bu havayı soluduklarında solunum yoluyla virüsü vücutlarına almış olurlar. Böylece virüs solunum yolu mukozasına yerleşir ve belirtileri 1 ile 7 gün arasında ortaya çıkar. Maksimum bir haftalık kuluçka süresinden sonra hastalıkla ilgili şikayetler görülmeye başlanır. Belirtiler genellikle her yaş grubunda aynıdır. Ortaya çıkan bulgulara göre hastalık tanısı koyulur. Riskli grupta olan kişilerde hastalığa dair doğru tanı koyabilmek için detaylı tanı yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Bu amaçla boğazdan ve burundan sürüntü alınan PCR testi yöntemi tercih edilebilir.
İnfluenza Neden Olur?
Yaygın görülen solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan influenza her yaşta meydana gelebilir. Düzensiz beslenme, soğuk iklim koşulları, yoğun stres düzeyi ve/veya bozuk uyku alışkanlıkları gibi durumlar bağışıklık sistemini olumsuz etkiler ve vücudu hastalıklara açık hale getirir. Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasına engel olan ve sisteme baskı yapan tüm haller hastalık nedeni olarak kabul edilebilir. Tedavi uygulanırken hastalığın nedeni incelenir ve ona uygun tedavi planlanır. Tanı koyulurken enerji metabolizması ile ilgili olan LDH değeri yükselir, lenfosit sayısı azalır, akciğer grafisi bozulur ve kanın oksijen düzeyi azalır. Bu belirtiler varsa kişi virüslere açık hale gelir.
İnfluenza Belirtileri Nelerdir?
Günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan influenza belirtileri hastanın bağışıklık sisteminin durumuna göre değişir. En sık görülen belirtiler boğaz, burun, bronşlar ve bazen de akciğeri etki altına alır. Öksürük, aniden başlayan yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, boğaz ağrısı, yorgunluk, aşırı halsizlik, ishal, kusma ve titreme bu belirtiler arasındadır.
Hastalarda görülen öksürüğün şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde öksürük 14 günden daha uzun sürebilir. Hastaların büyük bir kısmı ekstra tedaviye ihtiyaç olmadan ortalama 1 hafta içerisinde iyileşirler. Bazı kişilerde zatürre, sinüs, bronşit ve kulak enfeksiyonları da birlikte görülmekte, hastalık daha ağır bir hal almaktadır.
İnfluenzadan Korunmak için Ne Yapmalı?
Hasta olan kişilerden uzak durmak influenzadan korunmak için başlıca yapılması gerekenlerden biridir. Virüsün bulaşmasını ve yayılmasını engellemek adına eller sık sık su ve sabun ile temizlenmeli, kişisel eşyaların temiz olmasına özen gösterilmelidir. Eğer eller kirli ise kesinlikle göz, burun ya da ağıza sürülmemelidir. Aksi halde mikroplar vücuda yayılacaktır. Hapşırık ya da öksürük halinde burun ve ağız bölgesi bir mendil ile veya dirseğin iç kısmı ile kapatılmalıdır. Ardından eller dezenfekte edilmeli, kullanılan mendil çöpe atılmalıdır. Hastalık şikayeti olan kişiler mümkün olduğunca fazla süre evde kalmalı, başkaları ile temastan kaçınmalıdır.Hızla Sağlık Sigortası Al!
İnfluenza ve benzer hastalıklardan korunma ve tedavi süreci için Demir Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürünlerini inceleyebilirsiniz.