Yüksek tansiyon yani hipertansiyon, kan dolaşımında vücudun ihtiyaç duyduğu kan basıncının normal seviyesinden yüksek olması halidir. Toplumda sıklıkla görülen bu önemli sağlık problemine dikkat çekmek için her yıl 17 mayıs Dünya Hipertansiyon Günü olarak anılır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan rapora göre yüksek tansiyon, ölümün engel olunabilir nedenleri arasında yer alır. Ülkemizde ise her 4 ölümden 1’inin nedeni hipertansiyon olarak ifade edilir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki 50’li yaşlardan itibaren her 2 kişiden 1’inde yüksek tansiyon sorunu olduğu, her yıl dünyada 7.6 milyon kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiği gözlemlenir. Bu nedenle hipertansiyon hastalığında erken tanı ve tedavi ekstra öneme sahiptir.
Hipertansiyon Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
“İnsanların hipertansiyon hastası olduğu nasıl anlaşılır?” diye araştırıldığında, sağlık sorunu yaşayan kişide çeşitli belirtilerle karşılaşıldığını görebilirsiniz. Bunlar arasında yorgunluk ve halsizlik, bacaklarda şişlik, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, gece uykudan uyanıp idrar yapma, burun kanaması, bazen çok sık idrara çıkma, görmede bozukluk, merdiven çıkmakta ve yürümekte zorlanma, kulaklarda çınlama gibi durumlar yer alır.
Günlük yaşamda sıkça görülebilen bu belirtiler nedeniyle hipertansiyon halk arasında sessiz düşman olarak da isimlendirilir. Kan basıncının yüksek olduğunu fark edebilmek için düzenli aralıklarla ölçüm yapılması önemlidir. Hastalık tanısı koyulan kişilerde yalnızca ilaç uygulaması tedavi için yetersiz kalabilir. Tedaviyi daha etkili hale getirmek adına sağlıklı yaşam tarzı benimsenmelidir.
Hipertansiyon Tedavi Edilebilir mi?
Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak görülen hipertansiyon rahatsızlığının gelişimini önlemek adına çalışmalar yapılabilir. Yaşam şeklinde yapılacak değişiklikler, örneğin; tuz tüketimini azaltmak, düzenli olarak egzersiz yapmak, şişmanlığı önlemek, sağlıklı beslenmek, alkol ve tütün kullanımından uzak durmak tansiyonun kontrol altında tutulmasını destekleyecektir. Hekim tarafından takip ve tedavi edilen hipertansiyonda işe yarar sonuçlar elde edilir.
Günümüzde hastaların yaşam tarzlarını doğru yönetebilmeleri adına hipertansiyon hasta eğitimi ile ilgili seminerler de yürütülür. Bu tür eğitimleri takipte kalmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek başarılı sonuç verir. Aksi durumda yüksek tansiyon hastaları için ilaç tedavisine başlanır ve tansiyon seviyesi kontrol altına alınmaya çalışılır. Tansiyon seviyesi normal sınırlarda tutulduğunda, bu duruma bağlı olarak ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek kalp damar hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği gibi olası problemlere karşı önlem alınmış olacaktır.
Hipertansiyon Neden Olur?
Hipertansiyon nedenleri birden fazladır. Bu duruma yol açan faktörler arasında kalıtım, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, cinsiyet, aşırı tuz tüketimi, şeker hastalığı, fiziksel aktivitenin yetersiz olması, şişmanlık, stres, sigara ve alkol kullanımı gibi sebepler yer alır. Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen yüksek tansiyon bazen gebelik döneminde de görülebilir.
Her yaşta ortaya çıkabilen bu rahatsızlığı önlemek için hipertansiyonda beslenme eğitimi çalışması yapılabilir. Çünkü yetişkinlerde ve/veya çocuklarda ortaya çıkabilen yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığı takdirde kalp krizi, inme, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, körlük, bilinç bozukluğu, damarlarda anevrizma oluşmasına yol açar. Bunları önlemek için çocuklar her doktora gittiklerinde tansiyonları ölçülmeli, yetişkinler beslenmelerine ve yaşam tarzlarına dikkat etmelidir.
Hipertansiyonda İlaç Tedavisi Ömür Boyu Devam Eder mi?
Hipertansiyon hasta bilgilendirme çalışmalarının önemli olduğu durumlardan biridir. Bu hastalar zayıflama, beslenme, düzenli egzersiz gibi konularda genel önlemlere dikkat etmelidir. Eğer hekim izleyen dönemlerde takip kararı alırsa belli bir dönem ilaç bırakılır ve hastanın kan basıncı değerleri izlenir. Eğer normal değerler saptanırsa ilaç kullanımı bırakılabilir. Fakat genelde yüksek tansiyon tedavisinde ömür boyu tedavi yaygındır.
Hastaların doğru tedaviyi doğru zamanda almasını sağlamak, ilaç tedavisine zamanında başlamak, yaşam tarzında etkin şekilde değişiklik yapmak, mutlak ilaç uyumunu sağlamak hastalığın tedavisinde mühim etkenlerdendir. Bunları sürdürmek ve 17 Mayıs’ta hipertansiyona dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlenir.
Hipertansiyonlu Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
“Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği normal tansiyon değeri nedir?” diye araştırıldığında 120/80 mmHg ve altındaki değerler normal olarak kabul edilir. Tansiyonun bu değerin üstünde çıkması kalbin kan pompalamak için daha fazla çalıştığını gösterir ve bu durum yüksek tansiyon olarak tanımlanır.
Yüksek tansiyonu önlemek için yılda en az bir kez tansiyon ölçülmeli ve tansiyonun düzenli olarak izlenmesi sağlanmalıdır. Eğer verilen ilaçlar varsa bu ilaçlar aksatılmamalı ve önerilen dozda ve sürede kullanılmalıdır. Hastalığın takibine önem verilmeli ve düzenli olarak muayene yapılmalıdır. Mutlaka tuz tüketimi azaltılmalı ve sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Düzenli olarak fizik aktiviteleri yapılmalı ve sağlıklı beslenme yaşam tarzı haline dönüştürülmelidir. Eğer fazla kilo ya da obezite problemi varsa kilo verilmeli, sağlıklı kilo verilmesi için kişiye özel sunulan profesyonel destek alınmalıdır.
Düzenli doktor kontrolü ve sağlıklı yaşam desteği için Demir Sağlık sigorta ürünlerimizi inceleyin. Dijital özel sağlık sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortası gibi kapsamlı teminat seçenekleri sunan sağlık sigortalarıyla tanışın. İhtiyacınıza en uygun sigorta anlaşması ile hem kendinizi hem de sevdiklerinizi koruyun!