0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Anneler ve Anne Adayları Ramazan Ayında Nelere Dikkat Etmeli?

SAĞLIK

14.04.2022

Ramazan ve diğer aylarda anne adayları için beslenme ekstra öneme sahiptir. Bu süreçte genellikle iki kişilik beslenmek gerektiği düşünülse de iki kişilik değil yeterli ve dengeli beslenmek gerekir.

Beslenme alışkanlıklarının yanlış olması ise hem anne adayını hem de bebeği olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle emziren anneler ya da anne adayları oruç tutmak istediklerinde bunun için doktora danışmaları gerekir. Doğru beslenme ile ramazan ayında bebeğin büyüme ve gelişmesini desteklemek, bağışıklığı güçlendirmek mümkündür.

Hamileliğin son 12 haftasına kadar besin öğeleri ve enerjiye duyulan ihtiyaç normal dönemlerden pek farklı değildir. Son haftalarda bu ihtiyaç biraz daha artar. Bunun için her besinden uygun miktarda tüketmek gerekir. Sağlıklı bir doğum, hamilelik süreci ve doğum sonrasında anne sütü için takviye yapmak önemlidir.

Sahurda Besleyici Gıdalar Tüketin




Fazla kilo alımını ve mide sorunlarını önlemek için sahurda peynir, yumurta, süt, yulaf gibi gıdalara yer vermek önemlidir. Ceviz, fındık ve baden gibi kuruyemişleri tüketmek tokluk süresini uzatır. Evde uzun süre hareketsiz kalmak kabızlığa neden olacağından hafif yürüyüşler yapılabilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak için mevsim yeşillikleri ve lifli gıdalar sofralardan eksik edilmemelidir.

Bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının gerekli besinleri tüketmesi önemlidir. Uzun süre susuz kalmak risk oluşturabilir. Bunu önlemek adına bol su içilmeli ve gebelikte yeme düzeni ile sıklığı ideal şekilde ayarlanmalıdır.

Anneler ve Anne Adaylarının Ramazanda Dikkat Etmesi Gerekenler

Anne adayları vitamin ve mineral yönünden zengin şekilde beslenmelidir. Ara öğün yaparken enerjisi yüksek olan meyve, sebze ve tahıllar tüketilmelidir. Protein miktarı yüksek olan fasulye ve balık gibi besinler doğru seçim olacaktır. Bebeğin gelişimi ve anne adayının sağlığı için yoğurt, peynir ve yeşil yapraklı sebzeler yenilebilir.

Gebelikte ateş yükselmesi, baş ağrısı, gerekli kiloyu alamama veya zayıflık, tuvalet ihtiyacının uzun süre olmaması, kusma ya da bulantı gibi belirtiler olduğunda hemen doktora başvurmak gerekir. Bu nedenle hamilelikte oruç tutma konusunda dikkatli olmakta fayda vardır.

Anneler ve Anne Adayları Ramazan Ayında Beslenme Önerileri

Ramazan ayı denildiğinde genellikle pek çok insanın aklına birbirinden cezbedici tatlılar gelir. Sürekli yenilen baklava ve benzeri ağır tatlılar mide bulantısı, hazımsızlık, gaz gibi sorunlara yol açabilir. Bunlar yerine daha hafif olan sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Su içmek ramazan ayı ve diğer tüm aylarda ihmal edilmemelidir. Gerekli miktarda su tüketilmediğinde yorgunluk, baş dönmesi, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle hamilelik sürecinin başından sonuna kadar su tüketilmelidir. İftar ile sahur arasında en az 8 bardak su içmek gerekir.

Suya alternatif olarak kahve ya da çay tercih edilmemelidir. Daha sağlıklı olması adına çay yerine ıhlamur, kahve yerine ise nane limon gibi içecekler tercih edilebilir.

Anneler ve Anne Adayları Ramazan Ayında Spor




Anne adayları için ramazanda spor hamileliğin rahat şekilde sürdürülmesi açısından önemlidir. Bu dönemde doktor tarafından önerilen egzersizler yapılmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmak doğum sürecini de kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlayacak ve metabolizma daha hızlı çalışacaktır. Düzenli ve planlı şekilde yapılan spor doğum için gerekli olan kasları çalıştırır, bel ve sırt ağrılarını azaltır, sindirim sistemini düzenler. Ancak egzersiz programını belirlerken bireysel davranmak yerine uzman desteğine göre hareket edilmelidir. Egzersiz ile birlikte sağlıklı beslenmek hamilelikte gereksiz kilo alımını önleyecek, ramazan ayının anne adayları için daha rahat geçmesini sağlayacaktır.

Anne ve çocuk sağlığına özel düzenli doktor kontrolü ya da doğum süreci için sağlık sigortası teminatı aradığınızda Demir Sağlık ürünlerini inceleyebilirsiniz. İki can hamilelik sigortası hakkında kapsamlı bilgi için tıklayın.

İlginizi Çekebilecek Yazılar