Vücuttaki bağ dokusunu meydana getiren tabakalar fasya olarak isimlendirilir. İç organlar, sinir lifleri, kan damarları ve kaslar bu tabaka ile çevrilir. Hareket sırasında kasların birbirinden rahatça kayabilmesini sağlayan fasya bağ dokusu tıpta özellikle ameliyat esnasında kesilmesi gereken katman olarak ifade edilir. Bu katman kolajen liflerinden meydana gelir ve esnek, dalgalı bir yapıdadır.
Özel yapısı sayesinde çekme ve gerilme kuvvetlerine karşı dirençli hale gelir. Tüm fasyalar bir yağ dokusu olarak tanımlanır ancak tüm yağ dokuları fasya değildir. Eğer fasya olmazsa kaslar yumuşak et haline dönüşür, kemikler ufalanır ve organlar hızlıca dağılır. Vücut parçalarının bir arada durması ve dağılmaması için bu bağ dokusuna ihtiyaç vardır.
Fasya Çeşitleri Nelerdir?
Fasya katmanları temelde dört tane olup bunlar derin, yüzeysel, parietal ve visseral olarak çeşitlenir. Yüzeysel fasya cildin hemen altındadır ve vücuttaki farklı yapılara ait katmanları içerir. Derin fasya kasları; kemikleri, kan damarlarını ve sinirleri kapsar. Diğer bir tür olan parietal fasya vücut boşluğunu kaplayan dokuları ifade eder.
Örneğin pelvis bölgesinde bu tabakaya rastlanabilir. Son tür olan visseral fasya ise akciğerler, mide, kalp ve iç organ fasyası olarak tanımlanır. Vücudun açık alanlarında bulunan belirli organların etrafını saran yapıdır. Tüm vücudun işlevleri açısından önemli olan bu fasya türleri tabakasına göre incelip kalınlaşabilir. Hızla Sigorta Başvurusu Yap!
Fasya Ağrısı Neden Olur?
Hyaluronan ismindeki madde vücut fasyasında katmanların birbirinden düzgün şekilde ayrılmasını sağlar. Eğer hyaluronan kurursa vücutta fasya olmaz ve hareket etmek zor hale gelir. Rahatsız edici düğümler oluşur ve bu durum kuru fasya ya da fasya yapışıklıkları olarak isimlendirilir.
Ağrılarla birlikte kendini belli eden rahatsızlığın asıl sebebi yaşam tarzında fiziksel aktivitelerin yetersiz olmasıdır. Eğer vücudun aynı bölümünün tekrar tekrar kullanıldığı bir aktivite yapılıyorsa ya da vücudun bir kısmına zarar verecek yaralanma ve ameliyat geçirildiyse fasya ağrısı ve benzer şikayetler ortaya çıkar. Bu ağrıları önlemek ve şikayetleri ortadan kaldırmak için profesyonel destek almak gerekir. Özel Sağlık Sigortasının Fırsatlarını İncele
Fasya Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?
Yapısı itibariyle fasya ağrıları eklem ağrısı ya da kas ağrısı ile karıştırılır. Ancak fasya ağrısı ısı ve hareket ile iyileşirken eklem ya da kas ağrıları hareket ettikçe daha kötü hale gelir. Eğer fasya yapışıklığı varsa zaman geçtikçe kötüleşme olabilir. Bu tür durumlarda ağrının zamanında tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde kas etrafında tetik noktaları ismi verilen hassas düğümler oluşur.
Plantar fasiit ve Miyofasiyal ağrı sendromu ağrıları tetikleyecek durumlar arasındadır. Bu tür şikayetlerde rahatsızlığın türüne uygun tedavi uygulamak gerekir. Tedavi için doktor muayenesi yapılır ve hastanın mevcut durumuna göre tedavi planlanır. ÖSS Satın Al
Fasya Nasıl Sağlıklı Tutulur?
Fasya sağlığı için bu yapıyı gergin tutmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Bağ dokusu ne kadar esnek olursa kişiye acı verme olasılığı o kadar azalacaktır. Uzun süre oturan ya da ayakta duran kişiler mutlaka en iyi pozisyonu seçmelidir. Sık sık gezmek ve dolaşmak faydalı olacaktır. Fasya yapışıklıklarını gidermek için ısı tedavisi işe yarayacaktır. Bir ısı kaynağını bölgeye yerleştirmek ve sıcak duş almak kişiyi rahatlatacaktır.
Vücudun gerginlikten kurtulmasını sağlamak için köpük rulo kullanılabilir. Yoga, mesaj terapisi, akupunktur gibi rahatlatıcı uygulamalar da işe yarayacaktır. Masaj terapisi sırasında tetik noktalarındaki basıncı azaltmak amaçlanır. Akupunktur uygulamasında ise fasyaya iğneler yerleştirilir ve akupunktur uzmanı tarafından yapılan işlem bağ dokusunun gevşemesini sağlar.