0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Skolyoz Nedir, Evde Yapabileceğiniz 8 Skolyoz Egzersizi

SAĞLIK

07.12.2022

Skolyoz nedir sorusuna geçmeden önce omurga, omur ve omurilik kavramlarını ve bunların görevlerini bilmek gerekir. Omurganın asıl görevlerinden biri ayak ve bacakların, el ve kolların, duyu fonksiyonlarının çalışmasını sağlamaktır. Sağlıklı omurga normal koşullarda bacaklar ile başın arasında uzanır ve vücudun ağırlığının üçte ikisini taşıyan köprü görevi görür. Bu bölüm 23 tanesi hareketli olmak üzere 33 kemikten oluşur ve omur olarak adlandırılır. İçerisinde omurilik yer alır ve omurga bu kısmı korur.

Omurga eğriliği yani skolyoz omurgada üç boyutlu olarak görülen eğriliktir. Eğriliğin görüldüğü omurgada sola ya da sağa doğru eğrilik ile dönme hareketi olur ve kemikler S ya da C harfine benzer şekilde kıvrım yapar. Özellikle çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür. Tedavisi için egzersiz, izlem, skolyoz korsesi kullanımı, fizik tedavi ve ameliyat tercih edilir.

İyileşmeyi desteklemek için evde yapılabilecek skolyoz egzersizleri ise şunlardır:

1. Yüzme Egzersizi

Yaş fark etmeksizin pek çok hastaya yüzme ve yüzme egzersizleri tavsiye edilir. Vücudun tüm bölgelerini çalıştıran bu hareketler doğru şekilde uygulandığında skolyozun ilerleme hızının azalmasını sağlayabilir. Genellikle düşük dereceli omurga eğriliklerinde etkili olduğu belirtilir.

2. Kedi Deve Egzersizi

Omurgaları çalıştıran kedi deve pozisyonu emekleme pozisyonu ile başlar. Derin bir nefes alınarak karın kaslarının yardımıyla omurga kamburlaştırılır ve nefes vererek sonra tekrar aşağı doğru bırakılır. Bu sırada baş yukarı doğru kaldırılır. Bu egzersiz 2 set halinde toplam 10 kere yapılır.


3. Pelvik Tilt Egzersizi

Pelvik tilt egzersizi için yere sırt üstü uzanılır ve dizler bükülür. Karın kasları sıkılarak omurganın düzleşmesi sağlanır. Bel zemine düz şekilde temas ettirilir. Bu pozisyonda 5 saniye bekleyip gevşenir. 2 set halinde toplam 10 kere yapılır. Karın kaslarını sıkarak bel çukurunu yere bastırmak hareketin temelini oluşturur.

4. Superman Egzersizi

Esnemeyi sağlayan hareketlerden biri superman’dir. Harekete yüzüstü pozisyonda başlanır. Bacaklar ve kollar eş zamanlı olarak yukarı kaldırılır. Havada olunan pozisyonda 2, 3 saniye kadar beklenir ve sonra tekrar kollar ve bacaklar aşağı doğru bırakılır. Bu hareket 10 tekrar ile 2 set halinde yapılır. Egzersiz sırasında doğru nefes alıp vermeye dikkat etmek gerekir.

5. Kuş Köpek Egzersizi

Kuş köpek egzersizinde ilk olarak emekleme pozisyonu alınır ve bir kol ile çapraz bacak aynı anda yukarı kaldırılır. Kol ile bacağın çapraz olmasına dikkat edilmelidir. 5 saniye kadar yukarı kaldırılır ve yavaşça indirilir. Her iki tarafa da 10 kere olacak şekilde 2 set halinde bu egzersizi yapmak gerekir.

6. Abdominal İtme Egzersizi

Abdominal itme egzersizi için sırt üstü yatılır ve bacaklar içeri doğru bükülerek kaldırılır. Oturur pozisyona benzeyen bu şekilde eller diz kapaklarına koyularak hafifçe ittirilir. Bu esnada dizleri sıkı tutmak ve dengeyi sağlamak gerekir. Çift el ile aynı anda dizler 10 saniye kadar itilmeye devam edilir. Hareket aynı şekilde 10 kere ve 2 set halinde uygulanır.


7. Plank Egzersizi

Pek çok soruna destek olan plank egzersizi için yüz üstü yatılır. Ardından vücut kaldırılarak parmak uçları ve dirseklerin üzerine kalkılır. Bu pozisyonda omurganın mutlaka düz ve nötral olması gerekir. Mümkün olduğuna fazla süre bu şekilde beklenir ve hareket 2 set şeklinde uygulanır.

8. Latissimus Dorsi Esnetme Egzersizi

Latissimus dorsi üst vücuttaki en büyük kas olarak bilinir ve latissimus dorsi esnetme egzersizinde bu kaslar çalıştırılır. Torasik skolyoz türü bu kasları doğrudan etkiler. Lomber skolyoz ise latissimus dorsiye kadar inen gerginliğe yol açabilir. Bunları hafifletmek için ana kasların esnemesi egzersizler ile desteklenmelidir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar