8 Mart dünya kadınlar günü, 100 yıldan daha fazla süredir tüm dünya üzerinde varlığını sürdüren önemli bir gündür. Birçok etkinlik ve projeye konu olan bu gün, tüm dünyada her sene ses getirmektedir. 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü olarak da tabir edilen bu özel gün, ilan ediliş tarihinden itibaren birçok ülkede resmi tatile dönüşen bir kutlama haline gelmiştir. Peki 8 mart neden dünya kadınlar günü olarak kutlanmaktadır?
8 Mart dünya kadınlar günü tarihçesi, köklerini işçi hakları hareketlerinden alıyor. İlk olarak 1908 yılında New York'ta gündeme gelen 15 bin kadın çalışanın çalışma şartlarına dair taleplerinin gelişmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu durumunun üzerinden 1 yıl geçtikten sonra dönemin Amerika Sosyalist Partisi, 8 Mart tarihini Kadınlar Günü şeklinde anlamlandırmıştır. Fikrin ortaya atılması ise Clara Zetkin tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu fikri 1920 senesinde Kopenhag'da gerçekleştirilen Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda sunmuştur. Konferansta yer alan 17 ülkeden bir araya gelen 100 kadının oybirliği ile 8 Mart, “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilmiştir.
Tarihi Anlamı: Kadınlar Günü Neden 8 Mart Olarak Belirlenmiştir?
Dünya Kadınlar Günü önerisini sunan Clara Zetkin, bir tarih bazında bu fikri meydan getirmemiştir. 1917 döneminde Birinci Dünya Savaşı sırasında emekçi Rus kadınlar, "Ekmek ve Barış" sloganlarıyla sokaklarda protestolar düzenlemişti. Bu eylemlerin 4. gününe ulaştıklarında Rus Çarı tahttan indirildi ve geçici hükümetin kurulması ile kadınlara seçme hakkı sağlandı.
Protestoların başlangıç tarihi Jülyen takvimi bazında 23 Şubat'a denk gelmekteydi. Ancak dünya genelinde en yaygın kullanıma sahip olan takvim Miladi takvim ile 23 Şubat, 8 Mart’a dönüştürüldü. Çıkış tarihinden günümüze insan hakları bünyesinde kadınların sosyal ve siyasi anlamda farkındalık kazanmasınna, ekonomik, siyasi ve diğer birçok alanda başarılarının takdir görmesinde vurgu yapılmak istenmiştir. Bu gün çoğu ülkede kutlama olarak nitelendirilirken, bazı ülkeler tarihte yer alan talihsiz durumlar nedeniyle kadınlar gününü anma töreni şeklinde de gerçekleştirebilmektedir. New York eyaletinde gerçekleşen eylemlerden sonra oluşan yangında 120 kadın işçinin hayata veda etmesi, bu talihsiz olaylardan sadece birisidir.
Bununla birlikte dünya kadınlar günü oldukça çeşitlilik içeren bir gün olarak da dikkat çekmektedir. Kadınlar için özel organizasyonlar düzenlenirken, bazı bölgelerde anma törenleri bazı bölgelerde ise protesto ve eylem hareketleri gerçekleştirilmektedir. Bu çeşitlilik sadece ülkeler arasında değil, aynı ülke içinde farklı bölgelerde bile kendini gösterebilmektedir. Bu nedenle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü her birey için kişisel ve göreceli şekilde yaşanmaktadır.
8 Mart Ne Zamandan Beri Kutlanıyor?
Tarihinin uzun zamana dayanması nedeniyle 8 Mart ne zamandan beri kutlanıyor sorusu da merak uyandırmaktadır. Günün anlam ve önemine dair etkinlik ve kutlamalar ilk olarak 1911 senesinde Danimarka, Avusturya, İsviçre ve Almanya'da organize edilmiştir. Tam anlamıyla resmiyet kazanması zaman alsa da 1975 yılında Birleşmiş Milletler, 8 Mart gününü Kadınlar Günü olarak kabul etti. Çeşitli temalarla her sene özelliği vurgulanan kadınlar günü, ilk temasında "Geçmişi kutlamak ve geleceği planlamak" olarak sembolize edilmiştir. Bu yıl da bu tema "Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030'a kadar eşitlik" başlığıyla gündeme gelmektedir. Birleşmiş Milletler'in bu temayı işlemesinin en büyük nedeni de belirlenen veriler dahilinde çalışma yaş aralığında olan kadınların sadece yarısının işgücünde yer alıyor olmasıdır.
Günün ve başlığın anlam ve önemine baktığımızda bu sloganla; kadınların sadece toplum içerisinde oluşu değil, siyaset, iş, sanat gibi birçok alanda elde ettiği başarı ve gücün vurgulanması hedeflenmiştir. Demir Sağlık olarak bizler de Dünya Kadınlar Gününüzü kutlarız.