0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

YAŞAM

13.01.2022

Yaşamsal faaliyetlerin kesintisiz şekilde sürdürülebilmesi için önemli olan enerji kaynakları arasında doğal gaz, petrol, hidroelektrik, kömür, elektrik enerjisi, güneş enerjisi, ısı enerjisi ve mekanik enerji yer alır. Bu kaynaklarının her birinin tüketimi konusunda bilinçli davranmak gerekir. Gereksiz enerji kullanımına engel olmak, tasarruf için neler yapılabileceğini görmek, gelecek nesillere daha aydınlık ve parlak bir dünya bırakmak amaçlarıyla tasarruf ihmal edilmemelidir.

Yapılan araştırmalar incelendiğinde toplam karbondioksit salınımının %80’lik kısmı enerji üretimi ve tüketiminin bir sonucudur. Bu nedenle enerji tüketimi konusunda tasarruflu olmak gerekir. Enerji tasarrufu nedir diye baktığınızda tüketim alışkanlıklarında enerji verimliliğini sağlayacak uygulamalar olduğunu görebilirsiniz. Tasarrufun gerçekleşmesi adına doğal kaynakların doğru kullanılması bir zorunluluk haline getirilmelidir.

Doğal kaynakların kendini yenilemesi için sürdürülebilir enerji kaynakları önemlidir. Üretimde mümkün olduğunca çevreye en az zararı verecek enerji türleri tercih edilmelidir. Hem üretim hem de tüketim konusunda dikkatli davranmak yaşamsal açıdan büyük öneme sahiptir.

Günümüzde elektrik üretiminde kullanılan kaynaklar yenilenebilir ve yenilenemeyen olmak üzere iki kısma ayrılır. Doğalgaz, petrol, kömür ve nükleer enerji yenilenemeyen kısımda yer alırken rüzgar, güneş, jeotermal enerji, dalga enerjisi ve hidrojen yenilenebilir enerji kaynakları olarak nitelendirilir. Bunların her birinin verimli kullanılması kaynakların sürekliliği açısından gereklidir.

Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?




Enerji tasarrufu için neler yapmalıyız diye araştırdığımızda günlük yaşamda alabileceğimiz çok sayıda önlem vardır. Örneğin çamaşır makineleri ekonomik programda çalıştırılmalı, buzdolabı ve diğer eşyalar Avrupa Birliği normlarına uygun olarak A+ modellerden tercih edilmelidir. Verimliliği sağlamak adına LED lambaların kullanılması daha doğru olacaktır.

Pil kullanımı da tasarruf için önemli olup tek kullanımlık olanlar yerine şarj edilebilir piller tercih edilmelidir. Bu sayede doğada pil atıklarının fazlalığı önlenmiş olacaktır.

En büyük enerji tasarruflarından biri de akaryakıt kullanımında olacaktır. Sık sık seyahat edenler kendi özel araçları yerine toplu taşımaları tercih edebilirler. Hatta kısa mesafeler için bisiklet de kullanılabilir. Bisiklet sürmek hem enerjide israfı önleyecek hem de kişinin vücudunu daha sağlıklı ve zinde yapacaktır.

Enerji Tasarrufu Örnekleri




En fazla enerji tüketimi genellikle kış aylarında olur. Bu tüketimi önlemek için uygulanabilecek enerji tasarrufu örnekleri şu şekildedir:

  • Bulaşıklar makinede yıkanarak yaklaşık 40 ton su tasarruf edilebilir.
  • Elektrik süpürgelerin hazne ya da torbaları sık sık temizlenerek süpürgenin emiş gücü artırılabilir ve daha kısa süre içerisinde temizlemesi sağlanabilir.
  • Aydınlatma ampulleri tasarruflu olanlarla değiştirilmelidir.
  • Banyoda duş süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.
  • Yemek pişirme sırasında kapak ya da düdüklü tencere kullanılmalıdır.
  • Fırın çalışırken kapağı sık açılmamalı, ısı kaybı önlenmelidir.
  • Saç kurutma makinesi kullanılmadan önce saçlar havlu ile önden kurulanmalıdır. Böylece hem enerji tasarruf edilecek hem de saçın nem dengesi sağlanacaktır.
  • Kullanılmayan şarj cihazları fişten çekilmeli ya da tamamen kapatılmalıdır.
  • Tıraş olurken ya da diş fırçalarken musluk açık bırakılmamalıdır. Bu sayede her seferinde 15 litreye kadar su tasarruf edilecektir.
  • Televizyon ve benzeri cihazlar beklemede bırakılmamalıdır. Bu durumdayken elektrik tüketimi az da olsa devam edecektir. Bunun yerine tamamen kapatılmalı ve %5 de olsa enerji israfı önlenmelidir. Araştırmalara göre evde alınacak tasarruf önlemleri %10 dahi olsa ülke ekonomisine yaklaşık 132 milyon dolar katkı sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilecek Yazılar