Omega-3 yağ asitleri, vücudumuz tarafından üretilemeyen ancak her daim ihtiyacımız olan doymamış yağ asitleridir. Göz, cilt ve kalp sağlığına iyi geldiği bilinen bu yağlar, aynı zamanda depresyon ve kaygı bozukluğuyla mücadelede de önemli bir kaynaktır. Beyindeki yağ oranının üçte birini oluşturan omega-3, bu bakımdan beyin için de hayati bir önem taşır. Peki bu kadar faydası olan omega-3’ü yalnızca balık yediğimizde mi alıyoruz? Aslında hayır. Omega-3, balık haricinde birçok besinde de bulunur. İşte onlardan bazıları:
Keten tohumu (2338 mg/1 çorba
kaşığı)
Omega-3’ün en yoğun bulunduğu besin olan keten tohumu, aynı zamanda lif
bakımından zengin bir E vitamini kaynağıdır. Keten tohumu yağı, omega-3 gıda
takviyesi olarak da kullanılmaktadır.
Chia tohumu (2100 mg/1 çorba
kaşığı)
Manganez, kalsiyum, fosfor ve diğer mineraller bakımından da zengin
olan chia tohumu adeta bir süper besin. Son yılların gözdesi chia, aynı zamanda
gerekli 8 temel amino asiti de içeriyor.
Ceviz (363 mg/adet)
Lif kaynağı ceviz, oldukça besleyici bir besin. Yüksek miktarda manganez, E vitamini ve diğer mineralleri içermesinin yanı sıra beyin için de oldukça faydalı.
Tofu (814 mg/porsiyon)
Genellikle vegan ve vejetaryenlerin tercihi olan tofu, aslında
hepimizin tüketmesi gereken oldukça zengin bir yiyecek. İyi bir omega-3 kaynağı
olan bu besin, kilo kontrolünde de aktif rol oynuyor.
Ispanak (704 mg/porsiyon)
Düşük kalorisi ve besleyici özelliğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin
mutlaka tercih etmeleri gereken ıspanak, zengin bir omega-3, E vitamini ve
betain kaynağı.
Kırmızı mercimek (240 mg/porsiyon)
İştahı düzenlemesi ve
metabolizmayı hızlandırması sayesinde kilo kontrolünde sıkça tercih edilen
mercimek, aynı zamanda omega-3 bakımından da zengin bir yiyecek olarak
karşımıza çıkıyor.
Kış kabağı (332 mg/porsiyon)
Bir porsiyonu günlük C vitamini ihtiyacınızın üçte birini karşılayan kış kabağı, vücudun yağ yakımını hızlandıran önemli bir besin kaynağı. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bu yiyeceği kış aylarında farklı şekillerde tüketmek mümkün.