0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Hamilelik Sürecinde Beslenme Rutini Nasıl Olmalı?

BESLENME

03.03.2022

Hamilelikte beslenme rutini anne adayları için oldukça önemlidir. Çünkü bebekleri için en iyisini isteyen anneler, doğru beslenmeyle bebeklerine daha sağlıklı bir hayat sunmayı tercih ederler. Gebelik beslenme önerileri araştırmasıyla da bebekleri için en doğru beslenmeyi keşfedebilirler.

Anne adayları gebelik süresinde 11 ila 19 kilo artışı yaşayabilirler. Standart değerler bu şekildedir. Üstünde veya altında olan kilo artışları için doktor kontrolüne ve gebelik beslenmesi diyetisyenine başvurmak doğru adım olacaktır. Anne adayının yüksek kalorili ve düşük besin değerli gıdalar tüketmesi yüksek kilo artışlarının sebebi olabilir. Yüksek kilo artışları ise hamilelik beslenme programı ile çözüme kavuşturulabilir.

Gebelikte İlk 3 Ay Beslenme




Gebeliğin ilk ayları anneler için zorlayıcı olabilmektedir. Bunun temel nedeni hamileliğin 12. haftasına kadar vücutta gerçekleşen hormon değişiklikleridir. Kat be kat artan hormonlar anne vücudunda birçok değişikliğe neden olur. Bulantı, kusma, baş dönmesi, kokulara karşı aşırı hassasiyet ve/veya temel sindirim problemleri yaşanması, tamamen hormonal durumla alakalıdır.

Tüm bu nedenlerle gebeliğin ilk aylarında anne adayının dilediği gibi beslenmesi normal karşılanır. Ancak yine de su tüketiminin aşırı düşmemesi ve aşırı sağlıksız beslenme önerilmez. Deniz ürünleri gibi gebelik zehirlenmesine sebep olabilecek gıdalar için hekim görüşü büyük önem taşır. Her ihtimal için de gebelik besin zehirlenmesi belirtileri araştırılarak akılda tutulması anne sağlığı için önemli olacaktır.

Anne adayının gebelikten 3 ay önce ve gebeliğin ilk 3 ayında folik asit takviyesi alması önerilir. Bebek sağlığı için folik asit takviyesi önemlidir. Yaşanabilecek olası bulantılar ve kokulara karşı hassasiyet için yağ, koku, baharat ve tuz bulundurmayan atıştırmalıklar tüketilebilir.

Hamileliğin ilk 3 ayında tüketilen gıdaların bebeği olumlu veya olumsuz etkilemediği düşünülmektedir. Ancak sağlıklı bir anne, hamilelik sürecini daha rahat geçireceği için sağlıklı alternatiflere yönelmek daha doğru olacaktır. Aynı zamanda yüksek katkı maddesi bulunan gıdalar hamilelik süreci boyunca önerilmemektedir.

Gebelikte 3. Aydan Sonra Beslenme

Gebeliğin ilk 3 ayında anneyi yorabilecek yüksek hormon üretimi 3. aydan itibaren düzene girmektedir. Dolayısıyla bulantı, kusma, koku hassasiyeti gibi faktörler büyük oranda ortadan kalkar. 3. aydan itibaren tüketilen gıdaların bebeğe olumlu ve olumsuz etkilerinin bulunması da annenin doğru hamilelik beslenme listesi kullanmasını gerektirmektedir. İlk 3 ayın ardından anne adayları için birçok gebe beslenme listesi bulunmaktadır. Böylece anne adayları kendileri için en uygun listeyi belirleyerek sağlıklı bir hamilelik süreci yaşayabilmektedir.

Hamilelik Beslenme Programı Nedir? Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?




Hamilelik beslenme programı nedir ve hamilelikte beslenme nasıl olmalı sorularının cevapları temel hatlarıyla nettir. Öncelikle anne adayının her gün alması gereken kalori miktarı 2200 civarına çıkartılmalıdır. Dolayısıyla yaklaşık kalori artırımı 1000 olacaktır. Anne adayları 3 düzenli ana öğün tüketmeli ve buna 3 ara öğün de eklemelidir. Öğünlerde süt, yoğurt, meyve bulunması önemlidir. Süt, yoğurt ve meyveler dengeli bir kan şekeri sağlar ve besleyici olmalarıyla da anne bebek sağlığı için yararlıdır.

Gebelik sürecinde beslenme yalnızca doymak için yapılan bir eylem olmanın çok dışındadır. Dolayısıyla sıkı bir düzene tabî olmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünlerinin her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Kalsiyum alımı hem anne hem de yeni doğan bebek ya da anne karnındaki bebek için büyük önem arz eder.

Protein, omega-3 içeren besinler, iyi yağlar ve/veya kalsiyum belirli bir düzenle alınmalıdır. Hamilelik beslenme programı tüm besin içeriklerinin belirli bir düzende alınmasında en büyük yardımcı olacaktır. En önemli olan da anne adayının su tüketimini ihmal etmemesidir. Her gün 3 litre su anne adayları için büyük bir gerekliliktir. Sade su içmek en yararlı halidir ancak litre tamamlanamıyorsa süt, ayran, çorba, maden suyu ile desteklenebilir. Sigara ve alkol kesinlikle yasaklı maddeler listesindedir. Sizin sağlığınızın yanı sıra bebeğinizin sağlığı için de büyük risk oluşturabilmektedir.

Hamilelik öncesinde veya sırasında yaptırabileceğiniz, bekleme süresi olmayan İki Can Hamilelik Sigortası ürünümüzle tüm hamilelik sürecini kontrol altında tutabilirsiniz. Dilerseniz anne ve bebek sağlığı için online diyetisyen ve online psikolojik danışmanlık desteği teminatlarından ücretsiz yararlanabilirsiniz. Hemen incelemek ve satın almak için tıklayın.

İlginizi Çekebilecek Yazılar