Birçok
içeceğe ve yemeğe eklenen süt pek çok kişi için vazgeçilmez besinler arasında
yer alıyor. İçinde yüksek protein, kalsiyum, fosforla beraber birçok aminoasit
ve mineral de barındıran süt tüm bu faydalı değerlerinin yanında aynı zamanda
alerjen proteinleri de içerisinde barındırıyor. Kimi insanlar alerjenler
sebebiyle süt tüketmemeyi tercih edebiliyor. Neyse ki bu durumlar için inek
sütünün yanı sıra son derece başarılı alternatif vegan süt tarifleri bulunuyor.
Hayvansal gıdaları tüketmeyen veganlar ve tercihen süt tüketmeyenler için
Hindistancevizi, soya ve kenevir gibi birçok besinden süt yapılabiliyor.
Bitkisel
besinler kullanılarak hazırlanan sütlerle daha sonrasında isteğe bağlı olarak
tereyağı ya da peynir gibi vegan besinler üretmek dahi mümkün. İşte hepsi
birbirinden leziz vegan süt tarifleri…
Hindistan cevizi sütü
Malzemeler:
· 1 paket Hindistancevizi
rendesi
· 750 ml kaynar su
Hazırlanışı:
Suyu
kaynatıp 1-2 dakika kadar beklet. Bir kapa koyduğun Hindistancevizi rendesinin
üzerine dök. Üstünü bir tabak ya da kapakla kapatıp yarım saat beklet. Karışımı
blenderdan geçir. Sonrasında sık delikli bir süzgeç kullanarak karışımı süz.
Süzgecin üzerindeki posayı da elinle ezerek tüm sütün akmasını sağla.
Hazırladığın sütü 3 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsin.
Badem sütü
Malzemeler:
· 1 su bardağı çiğ badem
· 3 bardak kaynar su
· İsteğe bağlı olarak 1 çay
kaşığı kaya tuzu
Hazırlanışı:
Çiğ
bademleri cam bir kaseye al, bademlerin hepsini ıslatacak kadar kaynar suyu
kaba ekle. Kabukları ayrılana kadar suda beklet. Genelde bunun için 7-8 saat
yeterlidir. Kabuklarını ayırdığın bademleri blenderdan geçir, kalan suyu kabın
içine dök. Karışım püre kıvamı alana kadar karıştır. Sonrasında süzgeç
yardımıyla karışımı bir cam şişeye süz. Süzgeçte kalan posayı elinle tamamen ediğinden
emin ol.
Soya sütü
Malzemeler:
· 1 su bardağı soya
· 5 bardak su
· İsteğe göre 1 çorba kaşığı
şeker
· 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Bir
kaba koyduğun soyanın üstüne kaynayan suyu dökün ve 8-10 saat arası şişmeye
bırak. Şişen soyaların kabuklarını temizle ve blendera koyup üstüne 2 bardak su
ekle. Blenderdan geçirdiğin karışıma 2,5 su bardağı su ekle ve ocakta kaynat.
Süt ısındıkça üstünde biriken köpüğü topla. Bu aşamadan sonra isteğe göre şeker
ekleyebilirsin. Pişen soya sütünü ocaktan alın ve soğumaya bırak. Sonrasında
diğer tariflerde de olduğu gibi sütü süz.
Kenevir sütü
Malzemeler:
· 1 su bardağı kenevir tohumu
· 3-4 bardak su
Hazırlanışı:
Kenevir
tohumlarının üzerine malzemelerin üzerine geçecek kadar su ekle ve buzdolabında
5-6 saat boyunca beklet. Buzdolabından çıkardığın kenevirin kabuklarını temizle
ve blendera koy. Üzerine 1 su bardağı su ekleyerek karıştır. Son olarak
hazırladığın sütü süzgeçle süzerek tüketmeye hazır hale getir.