Gün
içinde tükettiğimiz doğal ve sağlıklı gıdaların her birinin vücudumuza farklı faydaları
var. Her gün tükettiğimiz gıdaların
hangi besin değerlerini ve vitaminleri içerdiğini detaylı olarak bilmesek de
bazı ayrımları yapabilir ve beslenmemizi vitamin ihtiyacımıza göre de düzenleyebiliriz.
Aşağıda,
vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri, faydalarını ve hangi besinlerde
bulunduklarını bulabilirsin.
A vitamini
A
vitamini, büyüme döneminde kemik ve dişlerin gelişmesinde aktif role sahiptir. Hayvansal
gıdalarda bol miktarda bulunan A vitaminini, bitkisel gıdalardan da almak
mümkün. Süt, yumurta, tereyağı, karaciğer, balık yağı, peynir gibi hayvansal
gıdalar; havuç, patates, maydanoz, karpuz, ıspanak, brokoli, pazı, greyfurt,
bezelye, kırmızı biber gibi bitkisel gıdalar A vitamini yönünden zengindir.
Isıya karşı dayanıklı olan ve besin değerini kolay kaybetmeyen A vitamini
sayesinde enfeksiyonlara karşı direnç artar, cildin ihtiyacı olan nem sağlanır,
bağışıklık sistemi güçlenir, göz bozukluklarına iyi gelir, deri ve saçlar
sağlıklı bir görünüme kavuşur.
B grubu vitaminler
Beyin
fonksiyonları ve bağışıklık sisteminin etkili şekilde işleyebilmesi için
gerekli besin kaynakları B grubu vitaminlerde bulunmaktadır. Kendi içerisinde
B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 olarak ayrılan B gurubu vitaminlerin genel
etkileri arasında, merkezi sinir sisteminin düzenli işleyişini sağlaması, cilt,
saç ve tırnak sağlığı için faydalı olması, vücuda enerji vermesi, toksinleri
atması, kan hücrelerinin oluşmasına katkı sağlaması gösterilebilir. Kozmetik
sektöründe, yaşlanma karşıtı kremlerin içeriğinde B vitamininden yararlanıldığı
da bilinmektedir. B vitamini kendi içerisinde ayrıldığı için her vitamin de
farklı şekilde fayda sağlar. Genel olarak B vitamini bakımından zengin ürünler;
mısır ekmeği, fasulye, fındık, susam,
bezelye, badem, soya fasulyesi, avokado, hindi, balık, tavuk, süt ve
karnabahardır.
C vitamini
C
vitamini denildiğinde, akla ilk gelen elbette turunçgiller; ancak farklı birçok
besinden C vitamini alabiliyoruz. Portakal, limon, greyfurt, domates, ıspanak,
patates, lahana, kuşburnu, kivi, çilek gibi besinler C vitamini yönünden zengin
kaynaklardır. Üstelik kış mevsiminde, soğuk algınlığı tedavisinin vazgeçilmezi
olan C vitamininin faydaları bununla sınırlı değil. Antioksidan içeren C
vitamini; kansızlığın önüne geçer, katarakt oluşumunu engeller, deri kanserinin
tedavisinde olumlu etkiye sahiptir ve bağışıklık sistemimizin en iyi
yardımcılarındandır.
D vitamini
D
vitamini ihtiyacının en önemli kaynağı güneştir ve vücut D vitamini ihtiyacının
%90’ını güneşten sağlar. Yeterli D vitamini alabilmek için baş, yüz, kol ve
bacaklardan en az birinin her gün minimum 20 dakika güneş görmesi gerekir. Karaciğer,
yumurta sarısı, balık yağı, süt, peynir, tereyağı, somon gibi besinlerden de
bol miktarda D vitamini alınabilir.
D
vitamini; kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlaması, büyüme hormonu salgılaması,
böbrek hastalıklarında kalsiyum seviyesini dengelemesi, depresyonu ve kanseri
önlemesi açısından vücuda oldukça faydalıdır.
E vitamini
Yağda
çözünme özelliğine sahip E vitamini, günlük tükettiğimiz gıdaların çoğunda
bulunur ve antioksidan bir etkiye sahiptir. Patates, yumurta sarısı, kabak,
ıspanak, lahana, marul, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, zeytinyağı gibi besinlerde bulunabilen E vitamini
sayesinde; kolay yorulma, kansızlık, karaciğer rahatsızlıkları, cinsel işlev
bozukluğu gibi durumlar önlenebilir.
K vitamini
K
vitamininin en bilinen özelliği kanın pıhtılaşmasını sağlamasıdır. Aynı
zamanda; güçlü kemik yapısı, kan kalsiyum değerlerinin düzenlenmesinde de
etkindir. K1, K2, K3 olarak ayrılan K vitaminin bulunduğu besinler arasında;
marul, fasulye, yoğurt, karnabahar, bezelye, yeşil domates, karaciğer, yeşil biber
gösterilebilir. K vitamini; kalbi koruması, ciltteki morarmaları azaltması,
lösemi tedavisinde uygulanması ve diyabeti önlemesiyle de bilinir.