Hem zihnen hem de bedenen farkındalığı artıran yoga birlik anlamına gelir. Düzenli olarak yapıldığında sosyal ilişkilerde, beden sağlığında, yaşam kalitesinde ve daha pek çok alanda artışa sebep olur. Antik çağlardan kalma bir pratik olan yoga bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok olumlu etkiye sahiptir. Son yıllarda daha da popüler hale gelen bu egzersiz sistemi, ruhsal dengeye ulaşmaya ve ruhu serbest bırakmaya katkıda bulunur.
Yoga yalnızca asana adı verilen beden hareketlerinden ibaret değildir. Bedenle zihni ortak olarak şifalandırır ve ruhu besler. Kilo, yaş, cinsiyet ya da beden ayrımı olmaksızın herkes bu egzersizi deneyebilir. Binlerce yıllık bu öğreti rahatsız edici düşüncelerden arındırır ve kişilerin daha fazla anını farkında olabilmelerini sağlar. Yoga yaparak kazandığınız fiziksel ve bedensel sağlığı sürdürebilmek için kendinizi özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası ile güvence altına alabilirsiniz.
Yoganın Ruh Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri
Ruh sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olan yoga bireyin yaşam kalitesini yükseltir. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmada grupta bulunan kişilerde yorgunluk belirtileri önemli ölçüde iyileşmiş, ruhsal iyi oluşlar artmış ve yürüyüş ile kontrol grubunda olanlara kıyasla mutluluk seviyesi pozitif etkilenmiştir.
Düzenli olarak yapılan yoga pratikleri kanserli hastalarda semptomların azalmasını destekler. Meme kanserine yakalanan kadınlara ilişkin çalışmada kusma ve bulantı gibi kemoterapi şikayetleri yoga ile iyileştirilmiştir.
Yoga ile insanlar kendilerini daha enerjik hissederler ve kabul düzeylerinde artış olur. Zihinsel ve bedensel olarak gerçekleşen gevşeme ile yorgunluk ve ağrı belirtileri en aza iner. Aynı zamanda uyku kalitesini iyileştiren yoga depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltır.
Yoganın Zihinsel Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Yoganın en önemli etkilerinden biri stresi azaltmaya yardımcı olmasıdır. Hem zihinsel hem de bedensel rahatlama ile ön plana çıkan yoga stres hormonu olarak ifade edilen kortizol hormonu seviyesini önemli ölçüde azaltır. Kronik yorgunluk, stres, kaygı ve depresyon semptomları iyileşir.
Kaygı bozukluğu yani anksiyete şikayetlerini azaltması yoganın zihinsel sağlığa etkileri arasındadır. Müdahale edilmediğinde ileri seviyede panik ataklarına dönüşebilen anksiyete bu sayede azaltılmış olur. Travma sonrası stres bozukluğu daha az görülür ve huzursuzluk hali ortadan kalkar.
Yoga düzensiz uyku saatleri sorununu giderir. Yeteri kadar uzun uyuyamamak kronik stresten yüksek tansiyona kadar pek çok duruma sebep olur. Günlük rutinine yogayı dahil eden kişilerde uyku kalitesi ve sağlıklı yaşam belirtileri yükselir. Uyku ilaçlarına olan ihtiyaç azalır ve çeşitli hastalıklara bağlı uyku problemleri görülme olasılığı düşer.
Yoga Beden Sağlığını Nasıl Etkiler?
Yoganın beden sağlığına olumlu etkileri oldukça fazladır. Bu egzersiz rutini ile kas gücü artırılır ve fiziksel duruş bozuklukları düzelir. Klasik yoga duruşları kas kütlesini artırmayı hedefler. Sağlam bir bedene sahip olmayı destekleyen yoga dayanıklılık ve kilo kaybına katkıda bulunur. Kadın katılımcılar üzerinde yapılan çalışmada yoga ile vücut yağ yüzdesinde bir azalma meydana gelir.
Düzenli olarak yoga yapan kişilerin vücudunda iltihaplanma yani enflamasyon görülme olasılığı azalır. Kronik hale geldiğinde iltihaplanma vücutta kanser, diyabet, kalp hastalıkları gibi durumlara yol açar.
Yoga yapmak kalp sağlığını destekler, kan basıncını ve nabız hızını düşürür. Böylece felç, kalp krizi, yüksek tansiyon gibi sorunların görülme olasılığı azalır. Yogayı sağlıklı bir alışkanlık olarak yaşam tarzı haline dönüştürmek ileri yaşlarda ortaya çıkacak kronik ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Bu ağrılara ve hastalıklara karşı erkenden önlem almak için yoga ile birlikte kişiye özel sağlık sigortası yaptırmak da fayda sağlayacaktır.