0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Bilinçaltı Nedir, Nasıl Çalışır Günlük Yaşantıyı Etkiler mi?

Psikoloji

07.09.2022

Bilinçaltı Nedir, Nasıl Çalışır Günlük Yaşantıyı Etkiler mi?

İlk kez Sigmund Freud tarafından kullanılan bilinçaltı terimi zihnin bir parçasını ifade eder. Farkında olmadan kişinin her saniyesine ait verileri toplayan ve öğrenilen bütün bilgileri kategorilere ayıran bilinçaltı uyku halindeyken de çalışmaya devam eder. Bir bilgisayar gibi yaşanılan her şeyi kayıt altına alan bilinçaltı vücudun bütün faaliyetlerini kontrol altında tutar. Kişilik bozuklukları, travmalar, anılar, rüyalar ve fobiler doğrudan bilinçaltı ile ilişkilidir. Sigmund Freud’a göre insanların gerçekte yüzleşmekten kaçındığı anılar ve bilinçaltına ittiği korkular insan ilişkilerini ve bütün hayatını etkiler. İsviçreli bir psikiyatrist olan Carl Gustav Jung bilinçaltını bir kara kutuya benzetir. Bu alan hem bir kayıt hem de depolama alanıdır. Kişinin hayatı süresince yaşadığı travmalar ve kendisinden bile sakladığı gizli arzular bu bölümde yer alır.

Bilinçaltı Kaç Günde Değişir?

Bilinçaltı değişme süresi ile ilgili yapılan çeşitli çalışmalar mevcuttur. Genel kanıya göre bu değişim süresi ortalama 21 gün olarak ifade edilir. Ancak bazı durumlarda 90 ile 120 gün arasında da değişme süresinin olduğu görülür. Bu süre bilinçaltının güvende tutma ve koruma amaçlı direnç göstermesinden kaynaklanır. Değişiklikleri ve yenilikleri sevmeyen bilinçaltı bunları riskli olarak görür ve başlangıçta kendini korumaya alır. Bilinmezlik ve belirsizlik riski itici güç olarak görülür. Bunu önlemek için aynı davranışın sürekli tekrar edilmesi gerekir. Özellikle 21 gün boyunca ara vermeden tekrar yapmak bilinçaltının bu yeni değişimi kabul etmesini sağlar.


Bilinçaltı Neyi Sever?

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre bilinçaltı bilinçli bir zihin tarafından yönlendirilmekten hoşlanır. Bilinçaltı ile zihnin uyum içinde olması zihnin emirlere ve yönlendirmelere uymasını sağlayacaktır. Uyumu sağlamak için güven ortamını oluşturmak gerekir. Minimum efor sarf etme prensibi ile çalışan bilinçaltı insanları dinlemeyi sever. Olumlu ve mantıklı şeyleri telkin etmek, bilincin farkında olmak, kötü alışkanlıklardan kurtulmak bilinçaltını pozitif etkileyen durumlar arasında yer alır. İnsanlar çevrelerinden büyük ölçüde etkilenirler. Bu nedenle her birey kendine doğru arkadaşlar ve sağlıklı bir çevre edinmelidir. Bilinçaltı kendi kendine neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemediği için mantıklı düşünceleri telkin etmek fayda sağlayacaktır.

Bilinçaltı Nelerden Etkilenir?

Bilinçaltının etkilendiği alanlar geniştir. Çevre başlıca faktörlerden biri olup insan ilişkileri, fobiler, geçmişte yaşanmış olan iyi ve kötü tüm olaylar, kişilikle ilgili bozukluklar, olumlu ve olumsuz tüm anılar, kişinin yüzleşmekten kaçtığı gerçekler bilinçaltını yönlendirici etkiye sahiptir. Bilinçaltı duyguların serbest kalması için bazı hatıraları hatırlatır. Eğer bastırılan duygular varsa bunlar koruma amaçlı zihinde tutulmaya devam eder. Ancak bastırılmış duygular beden sağlığı için pek de önemli değildir. Etki alanını yalnızca olumlu yönde olması için pozitif telkinlerde bulunmak işe yarayacaktır. Toplumda sık görülen ve olumsuz telkin türü olan başkalarıyla kıyaslama hali yerine bireysel davranışlara ve başarılara odaklanmak faydalı olacaktır.


Bilinçaltı Geleceği Bilir mi?

Bilinçaltı bölümleri daima aktif durumdadır ve her daim kayıt yapmaya devam eder. Kendine özgü bir mantığı olan bu bölüm gerçek ile hayali, olumlu ve olumsuzu ya da geçmiş ile geleceği ayırt etme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle beyni doğru kullanabilmek için bilinçaltına hakim olmayı öğrenmek gerekir. Bir tür akıl yürütme olan bilinçaltı hareketleri rüyalar üzerinde yönlendirici durumdadır. Bazen bilinçaltının etkisiyle rüyalarda gerçekleşen olaylar gerçek yaşamda da tesadüfen olabilir. Bilinç öncesinde benzer olaylara şahit olduğu için gerçekte olan bir durumu daha önce yaşamış gibi hissedip geleceğin etkisi altında kalabilir.