0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Yoga yapmanın zihin ve beden üzerindeki olumlu etkileri

Sanskritçede ‘birlik’ anlamına gelen yoga, zihin ve bedeni bir araya getirerek ikisine dair de bir farkındalık oluşturmayı hedefler. Bu sayede hem zihin hem de beden üzerinde olumlu etkilere sahip olan yoganın faydalarını bedensel sağlığında, sosyal ilişkilerinde, yaşam kalitendeki artışta ve daha birçok şeyde görebilmen mümkündür. 

SAĞLIK

15.05.2020

Zihin ve bedeni bir araya getiren yoga, antik çağlardan kalma bir pratiktir. Nefes egzersizleri, meditasyon ve ‘asana’ adı verilen pozlarla rahatlamayı ve stresi azaltmayı hedefleyen bu pratik, hem zihin hem de beden üzerinde bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok olumlu etkiye sahip. Aşağıda yoganın söz konusu olumlu etkilerinden bazılarını bulabilirsin:

Stresi azaltır

Yapılan araştırmalar, yoganın başlıca stres hormonu olan kortizon hormonunun salgılanmasını azalttığını göstermektedir. Üstelik bu şekilde sadece stres değil, kaygı, yorgunluk ve depresyon belirtileri de ciddi ölçülerde azalmaktadır. Düzenli yapılan yoga, kaygı bozukluğuyla mücadelede çok güçlü bir araçtır.

Vücuttaki iltihabı azaltır

İltihap, bağışıklık sisteminin bir tepkisidir ve kronikleştiğinde kalp hastalıkları, kanser ya da diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yapılan araştırmalara göre yoga yapanların vücutlarındaki iltihap oranları yapmayanlara oranla çok daha düşüktür. Bu, yoganın aynı zamanda hastalık önleyici etkisini de ortaya koymaktadır.

Kalp sağlığını geliştirir

Yüksek tansiyon, felç ve kalp krizi gibi kalp sağlığı sorunlarının başlıca nedenlerinden biridir. Yoganın tansiyonu düşürücü etkisi, onun kalp sağlığı için oldukça etkili bir pratik olmasını sağlar. Yoga, aynı zamanda kalp hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatır ve kolesterolü de düşürür. Güvence Sağlamak İçin Sigorta Seç!

Depresyona iyi gelir

Yoganın kortizon hormonunun salgılanmasını azaltması nedeniyle bir anti-depresan etkisi olduğu bilinmektedir. Depresyon semptomlarını önemli ölçüde azalttığı araştırmalarca kanıtlanmış yogadan, depresyonla mücadele için kullanılan diğer yöntemlerle ya da tek başına yararlanılabilir.

Kronik ağrıları giderir

Kronik ağrılar, dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen bir sorundur. Yaralanmalardan eklem iltihabına kadar pek çok nedeni olabilen bu ağrılara yoganın iyi geldiğine dair birçok araştırma mevcuttur.

Uyku kalitesini arttırır

Kalitesiz uyku obezite, yüksek tansiyon, depresyon ve bunlar gibi başka problemleri beraberinde getirir. Yoga, esneme ve nefes egzersizleri sayesinde zihninizi sakinleştirerek geceleri uykuya dalmanı kolaylaştırır ve uyku kaliteni de arttırır.

Denge ve esneklik sağlar

Pek çok insan, denge ve esneklik kazanmak için fitness rutinlerine yogayı dahil etmektedir. Nitekim bilimsel araştırmalar da yogadaki bazı pozların buna olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Yoga, asanalar sayesinde kasların uzamasına yardımcı olur ve bu da esneklik sağlar. Ayrıca dengeyi hedefleyen pozlar da düzenli yapıldığında denge kontrolüne büyük ölçüde yardımcı olur.

Nefes alıp vermeyi geliştirir

Yoga, yalnızca asanalardan ibaret değildir. Aynı zamanda pranayama yani nefes egzersizleriyle nefes alışverişinizi geliştirmeyi hedefler. Aslında nefes, yoganın temelini oluşturur. Çünkü tüm pozlarda başlıca odaklanılması gereken şey nefestir.

Güçlendirir

Esnekliğin yanı sıra, yoganın kaslar üzerinde güçlendirici etkisi de bulunmaktadır. Yogadaki belirli pozlar kas inşasına yöneliktir. Bu aynı zamanda vücudun yağ oranını azaltması ve ona dayanıklılık kazandırması anlamına da gelir.