0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Bahar Alerjisi Nedir? Gözleri Bahar Alerjisinden Korumanın 7 Yolu

SAĞLIK

31.05.2022

Ülkemizde mevsim geçişlerinde her 10 kişiden birinde görülen bahar alerjisi çevrede çayır ve ağaçların artmasıyla birlikte yaygın hale gelir. Alerjik konjonktivit olarak da isimlendirilen bu durumdan korunmak için bireysel olarak alınabilecek önlemler vardır. Bahar alerjisine ne iyi gelir diye araştırıldığında gün içerisinde özellikle 10.00 ile 17.00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalı, dışarı çıkıldığında şemsiye ve şapka kullanılmalı, evlerde günlük yaşam için polen filtresi bulunan klimalar tercih edilmelidir.

Alerjik bünyesi olan kişiler için çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiren bahar alerjisi nüfusun yaklaşık %20’sinde ortaya çıkar. Dış etkenlerle birlikte belirgin hale gelen alerji durumunda gözler alerjiye karşı histamin isimli maddeyi üretir. Alerji nedeniyle göz zarı kaşıntılı, şiş ve kırmızı bir hal alır. Kişiden kişiye bulaşmayan bu hastalık çevresel alerjenlere karşı gelişir. Bahar alerjisinden nasıl kurtulurum diye merak edenler için şu öneriler işe yarayacaktır:

Polenlerden Uzak Durun




Alerjiye yol açan etkenlerden uzak durmak bahar alerjisinden korunmanın başlıca yöntemlerinden biridir. Destek tedaviler ve uygun ilaçların kullanımı ile hastalık belirtileri en aza indirilir. Kortizonlu göz damlaları ve antihistaminik ilaçlar göz alerjisinin giderilmesinde etkilidir.

Bununla birlikte, kişilerde herhangi bir şikayet oluştuğunda ilk olarak göz doktoruna başvurulması gerekir. Başkası tarafından önerilen ilaçları kullanmak sorunun daha da büyümesine yol açabilir. Özellikle kortizonlu ilaçlar bilinçsiz şekilde uzun süreli kullanıldığında göz tansiyonu ve katarakt gibi problemlere neden olur.

Belirtilerini Önceden Öğrenin

Bahar alerjisi belirtileri etraftaki polen yoğunluğu arttıkça daha fazla ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında burun tıkanıklığı, yorgunluk, hapşırma nöbetleri, sinüslerde baskı ve yüzde ağrı, sulu burun akıntısı, göz altlarında şişlik, uyku bozukluğu, baş ağrısı, öksürük, gırtlakta ve damakta kaşıntı, algılama güçlüğü tat ve koku duyularında azalma gibi belirtiler yer alır. Belirtiler minimum 4 gün olarak görülür. Polen durumuna göre yoğunlaşan şikayetler günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir.

Kontrolsüz Şekilde İlaç Kullanmayın

Bilinçsiz ilaç kullanımı vücutta istenmeyen pek çok etkiye neden olabilir. Bahar alerjisi için de geçerli olan bu durumda en etkili ilaçlar doktor tarafından verilen göz damlaları olacaktır. Başkaları tarafından tavsiye edilen ya da önceden verilmiş olan reçeteye göre ilaç kullanımı yanlıştır. Doktor önerisi ile verilen gözyaşı damlaları kullanılabilir ve bunlar sayesinde göz yüzeyinin nemli kalması sağlanabilir.

Çocuklar için Ekstra Önlem Alın

Alerjik konjonktivit çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha yaygındır. En sık rastlanan göz hastalığı olan bahar alerjisi bahar ve yaz aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında tekrarlayan bu rahatsızlık özellikle iki gözde şiddetli kaşıntı şeklinde kendini belli eder. Ailesinde daha önce alerji öyküsü olan ya da kendisinde astım, saman nezlesi gibi şikayetler bulunan kişiler olası sağlık sorunlarına karşı risk altındadır.

Uzmana Başvurun




Bahar alerjisi kulak tıkanıklığı ve benzer şikayetlerle kendini belli etmekte olup korunma yollarını dikkate almak alerjinin kontrol altında tutulmasında etkilidir. Önlem alınmasına rağmen şikayetleri artarak devam eden kişilerin alerji uzmanına gitmeleri önerilir.

Geçmeyen bahar alerjisi varsa, alerji belirtileri hayatı olumsuz yönde etkileyecek düzeyde ise, alerji ilaçlarının yan etkileriyle karşılaşılırsa ya da ilaçlar yetersiz kalıyorsa ve/veya alerjik şikayetler tüm yıl boyunca devam ediyorsa; bu gibi durumlarda alerji uzmanına mutlaka başvurmak gerekir.

Dışarıdan Gelince Duş Alın

Bahar ve yaz aylarında etrafta polen miktarı oldukça fazladır. Bu polenlerden en az seviyede etkilenmek için tüm önlemleri alsanız da dışarıdaki alerjen tozlar ve polenler saçlarınıza ya da kıyafetlerinize yapışmış olabilir. Bu alerjenlerden vücudu temizlemek ve daha sağlıklı olmak için duş almakta fayda vardır. Kıyafetler çıkarıldıktan sonra yatak odasında tutulmamalı, kapılar ve camlar kapalı tutulmalıdır. Sokak kıyafetleriyle aynı ortamda uyumak hapşırmaya ve uykusuz kalmaya neden olabilir.

Vitamin Desteği

Çevresel faktörlerin vücutta bıraktığı olumsuz etkileri en aza indirmek için bağışıklık sistemini daima güçlü tutmak gerekir. Cilt altının her zaman nemli olması yeteri miktarda kolajen üretimini de sağlayacaktır. Bu amaçla E, A ve C vitamin desteği almak ve düzenli olarak mineral tüketmek gerekir. Ek olarak bol miktarda su içilmeli, dengeli ve sağlıklı beslenme tarzı benimsenmeli, alkol ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Bu sayede bahar güneşi alerjisi etkileri önlenecektir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar