0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Karantina ve Kış Mevsimi Derken Kilonuzu Korumak için Ne Yapacaksınız?

SAĞLIK

01.10.2021

Dünya çapında pek çok insanın günlük rutininin bozulmasına neden olan karantina, farklı zorlukları da beraberinde getirdi. En sık gündeme gelen zorluk ise kilo kontrolü sağlamak… Bununla birlikte fiziksel ve zihinsel sağlığının süreçten olumsuz etkilenmemesi için ekstra çalışmalar yapman gerekiyor.

Pandemi ve karantina dönemlerinde kilonu korumak ve dengede tutmak adına alabileceğin birkaç temel önlem bulunuyor. İlk olarak kilo almanın nedenlerini incelemeli ve bunlardan kaçınarak kilo alımını önleyecek davranışlar edinmelisin. Ayrıca karantina, hareketsiz yaşam tarzını beraberinde getirdiği için daha aktif ve hareketli olabileceğin aktiviteler bulmalısın. Örneğin, evde yapılabilecek egzersizlere yönelerek düzenli spor yapabilirsin. Bu gibi küçük uygulamalar, hem sağlığını hem de ideal kilonu korumana yardımcı olacaktır.

Kilo Almaya Neden Olan Temel Faktörler

Kilo almanın nedenleri oldukça fazladır. İlk sırada da stres yer alır. Özellikle pandemiyle birlikte gelen belirsizlik, fiziksel sorunlar ve çeşitli sağlık problemleri, kişilerde stres seviyesinin yükselmesine neden olur. Bu da kilo alımını beraberinde getirir. Pandemi döneminde yapılan çalışmalar neticesinde kronik stres ve stres hormonunun yüksek olmasının vücutta yeme isteğini artırdığı görüldü.

Ruh sağlığı ile ilgili faktörler de kilo almaya teşvik eden durumlardan biridir. Yalnızlık, kaygı, depresyon gibi duygular insanların zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sosyal izolasyon ve yalnızlık durumları kilo almayla ilişkilendirilir. Pek çok insan olumsuz ruh haline sahip olduğunda kendini yemek yemeye verir.

Hareketsiz bir hayat tarzı da kilo almaya neden olan durumlar arasında yer alır. Karantinalar sebebiyle çok sayıda spor tesisi, park, spor salonu vb. alanların kapanması ve insanların evde daha uzun süre vakit geçirmesi günlük rutinlerin bozulmasına neden oldu. Evden çalışma hayatının ön plana çıkmasıyla insanların hareket etme sıklığı da azaldı. Bu da beraberinde kilo artışını getirdi.

Karantina ve Kış Mevsiminde Nasıl Kilo Verilir?

Kış mevsiminde ve karantinada kilo vermek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar şu şekildedir:

1. Susuz Kalma

Kilo kontrolünü sağlamak isteyenlere verilen başlıca öneri su tüketimi olacaktır. Günlük kalori alımını dengede tutmak amacıyla yetişkinlerin ortalama 2,5 litre su içmeleri, metabolizmalarını aktif tutmaları önerilir. Su yerine içilen şekerli çay, soda, meyve suları gibi içecekler, içerisinde şeker barındırdığından hem kalori hem de kilo alım riskini artırır. Bu nedenle günlük su içmek alışkanlık haline getirilmelidir. Suyun kilo kontrolü haricinde vücuda çok sayıda faydalı etkisi vardır.

2. Fiziksel Aktiviteyi İhmal Etme

Günlük rutine birkaç fiziksel aktivite eklemek ideal kiloda kalmak için faydalı olacaktır. Spor salonuna gitmek pek çok kişinin önceliği olsa da buna alternatif olarak pilates, aerobik, yoga, şınav gibi vücut ağırlığı egzersizleri tercih edilebilir. Ayrıca her gün düzenli olarak yapılan yürüyüş de kilo kontrolünde faydalıdır. Bu tür aktiviteler kilo alımı haricinde kaygı ve stresin azalmasına da katkıda bulunur.

3. Sağlıklı Gıdalar Tüket

Taze sebze ve meyve tüketmek her zaman en doğru olan beslenme şeklidir. Kek, kurabiye, cips gibi yiyecekler aşırı kilo alımına neden olur. Bunun yerine kepekli tahıllar, baklagiller, sebze ve meyveler tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

4. Evde Pişir

Evde sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamak kilo kontrolü için daima teşvik edicidir. Bu sayede hem diyet kalitesi hem de kişi kendi hazırladığını yediği için mutluluk seviyesi artar. Ayrıca yapılan araştırmaya göre ev yemeği yiyenlerin aşırı kilolu olma ihtimalleri %28 daha azdır. Bunu beslenme rutini haline dönüştürmek ve yemek hazırlamaya düzenli zaman ayırmak vücut ağırlığının ideal seviyede olmasını sağlamaktadır.

Sağlığınızı ve geleceğinizi korumak için daha fazla önlem almak istiyorsanız size özel sigorta ürünlerimizi de inceleyin :)