İslam inancına göre Hz. Muhammed’e Kuran ayetlerinin inmeye başladığı ay olan Ramazan ayı Müslümanlar tarafından oruç tutularak geçirilir. Gün doğumundan gün batımına kadar yiyecek ve içecek tüketiminin olmadığı Ramazan ayında, sadakalara ve yardımlaşmalara özen gösterilir. Her yıl farklı günlere gelen Ramazan ayı bitiminde “Şeker Bayramı” veya “Ramazan Bayramı” olarak ifade edilen bayram gelir ve 3 gün boyunca devam eder. 2023 yılı Ramazan başlangıcı 23 Mart Perşembe günü olup 20 Nisan 2023 tarihinde sona erecektir. Ramazan’ın içinde olan Kadir gecesi ise 17 Nisan Pazartesi gecesine denk gelir. Sosyal ve manevi birleşmenin, sabrın ve dayanışmanın ön planda olduğu Ramazan ayında toplumsal birlik ve beraberlik ön plandadır.
Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Oruç tutanların daha dirençli ve dayanıklı olabilmeleri için Ramazan ayında beslenme ve diyet planı listesi hazırlamakta fayda vardır. Sahur ve iftar saatlerinde doğru besinler tüketilmelidir. Örneğin, sahur vaktinde kahvaltı yapılması tavsiye edilir. Dengeli ve sağlıklı şekilde yapılan kahvaltı gün boyu açlık hissini azaltacaktır. Kahvaltının lif ve protein yönünden zengin olması önemlidir. Oruçluyken vücut susuz kaldığı için ezan okunana kadar bol bol su içilmelidir. Suya ek olarak taze sıkılmış meyve suları, ayran, süt ve bitki çayları da tercih edilebilir. Gün içinde açlık ve susuzluk hissetmemek için şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Sebzeler, tam tahıllı yiyecekler ve meyveler tüketilebilir. Vücudu formda tutmak ve enerjik kalmayı sağlamak için beslenme programı yavaş tempolu yürüyüşler ve hafif egzersizler ile desteklenebilir.
Ramazan Ayında Kilo Verilir mi?
Ramazanda diyet planı uygulamak herkes için ilk bakışta biraz zor görünebilir. Ancak bu imkansız değildir, aksine oldukça sağlıklıdır. Bu amaçla mutlaka sahura uyanmalı; günlük öğün sayısı, iftardan sonra ara öğünler ile desteklenmelidir. Porsiyonlarda ölçülü olmaya dikkat edilmelidir. Mutlaka bol miktarda su içilmeli, yemeklerde kullanılan yağ oranı minimum seviyede tutulmalıdır.
Yemekleri sağlıklı hale getirmek adına iftar menüsünde bol yeşillikli salata olmalıdır. Türü ne olursa olsun tüm besinler yavaşça çiğnenmeli, günlük alışveriş yapılacaksa erken saatlerde ve acıkmadan markete gidilmelidir. Aksi halde aslında ihtiyacınız olmayan ve yalnızca canınızın çektiği gıdaları satın alabilirsiniz.
Ramazan’da Diyet Planı Nasıl Olmalı?
Ramazan’da oruç süresi; hangi mevsimde olunduğuna, güneşin doğuş ve batış zamanlarına göre değişir. Gün içinde oruç sebebiyle yeterli besin alamayan kişilerde iftarda bir anda fazla yemek yeme hissi oluşabilir. Bunu önlemek ve sağlıklı hale çevirmek için hem iftarda hem de sahurda vitamin, lif ve protein açısından zengin gıdalar tercih etmek gerekir. Yağlı ve tatlı yiyeceklerden kaçınılmalı, egzersiz yapılmalı ve su tüketimi artırılmalıdır. Aksi halde uzun süre aç kalma sebebiyle vücut yorgun düşecek, halsizlik belirgin olacaktır. Sağlıklı beslenme alışkanlığı tüm ramazan boyunca devam ettirilmelidir. Ramazanın hangi tarihte başlayacağı her yıl 10-11 gün fark edeceğinden erkenden vücudu oruca hazırlamak daha sağlıklıdır.
Ramazan’da İftarda Ne Yenir?
Ramazan’da sahur ve iftar menüleri en sağlıklı olacak şekilde ayarlanmalıdır. Özellikle sahurda gün içinde susatmayacak çiğ sebzeler, süt ürünleri, su oranı yüksek meyveler ve kuru yemişler tercih edilebilir. Ayran, kefir, meyve salatası, kavun, karpuz, cacık, ev yapımı hoşaf gibi tatlar hem iftar hem de sahur vakti tüketilebilir. İftar vaktinde ise bir porsiyon köfte, patlıcan kebabı, karnıyarık, sebze yemekleri, hünkar beğendi, fırında kuzu pirzola, sac tava, tepsi kebabı gibi lezzetler ideal olacaktır. Yanında ise cacık, ayran, salata, bol su, sarma gibi hafif ve doyurucu tatlara yer verilebilir.