Beyin sağlığını korumak ve daha verimli çalışmasını sağlamak için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Daha iyi odaklanmayı sağlayacak bazı gıdalar unutkanlık, hafıza kaybı gibi durumlara karşı da etkilidir. Özellikle pandemi döneminde yağ ve şeker içerikli gıdalara olan talebin artmasıyla beslenmede değişikliklerin yapılması ihtiyaç haline gelmiştir.
Bununla birlikte şekerin neredeyse hiç kullanılmaması ve yağ miktarının azaltılması kolesterolü düşürerek vücuttaki vitamin ve mineral dengesizliklerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bedene ve zihne iyi gelen alışkanlıklar edinmek, dikkatli beslenmek beyin fonksiyonlarını daha işlevsel hale getirir. Bu kapsamda beyin sağlığı için tüketilmesi gereken besinler ise şunlardır:
1. Kakao
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bitter çikolata beyin için oldukça faydalıdır. Kakaonun içerisinde bulunan flavanoller tepki süresi ve mekan hafızası gibi bilişsel hafızayı destekler. Aynı zamanda damar tıkanıklıklarının azalmasına yardımcı olur ve etkileri hızlıca ortaya çıkar. Bu amaçla kakao ya da bitter oranı en az %70 olan çikolataları tüketmek gerekir.
2. Somon
Uzmanlar haftada en az iki kere balık tüketilmesi gerektiğini belirtir. Özellikle somon beyin için çok faydalıdır. Beynin yaklaşık %60’ı yağdan oluşur ve bunun içinde omega 3 geniş yer tutar. Sağlıklı bir beyin yapısı için kullanılan omega 3’lerden en önemlisi DHA olarak bilinir. Beynin üçte ikilik kısmını oluşturan DHA nöronların etrafında koruyucu bir katman oluşturur. Bu katmanın güçlülüğünün artması beyin hücrelerinin daha iyi çalıştığını gösterir.
Somon vb. yiyecekler DHA içerdiği için bu besinlerin tüketimiyle dikkat sorunları, odaklanma problemleri, ruh hali değişiklikleri, yorgunluk, sinirlilik gibi şikayetler ortadan kalkar. Ayrıca alzeheimer gibi bilinen hastalıklardan kişinin korunması ya da hastalığının ortaya çıkma süresinin geciktirilmesi gibi faydaları olduğu da dile getirilmektedir.
3. Yaban Mersini
Yaban mersini yüksek miktarda antioksidan içerir ve antosiyanin vardır. Bunlar sayesinde yaban mersini beyni strese ve yaşlanma etkilerine karşı korur. Düzenli olarak yaban mersini tüketmek beyin sağlığına ciddi oranda katkı sağlar. Yaban mersinli birkaç tarif için tıklayın.
4. Brokoli
Ön yargı duyulan sebzelerden biri olsa da brokolinin tadı oldukça güzeldir. İçinde bulunan sülforafan isimli madde beyin hücrelerinin çoğalmasını sağlar ve yeni hücrelerin oluşmasına destek olur. Folat ve K vitamini içeren brokoli beyin sağlığını destekler.
5. Ceviz
Şeklinin beyine benzemesinden dolayı halk arasında beyne fayda sağladığını daha fazla bilinen ceviz omega 3 içerir. İçerisinde yüksek oranda DHA vardır ve fosfor, magnezyum, folat, antioksidan gibi değerler içerir. Bu sayede uykuyu düzenler ve iltihaplanmayı önler, beyin performansının artmasına katkıda bulunur.
6. Avokado
En sağlıklı meyvelerden biri olan avokado beyindeki kanın pıhtılaşmasına engel olur, kişiyi inmelere karşı korur. Odaklanma ve hafıza gücünü artırır. Diğer meyvelere göre yağ oranı düşük ve protein oranı yüksektir. Kan şekeri seviyesini sabit tutan avokado cildin parlaklığının korunmasına da yardım eder.
7. Zerdeçal
Kurkumin içeren zerdeçal dopamin ve serotonin üretiminin artmasını sağlar. En iyi doğal depresyon giderici maddelerden biri olan kurkumin beyindeki kan akışını yükseltir ve beynin yapısal işlevlerinin daha iyi çalışmasına katkıda bulunur.
8. Yumurta
Protein zengini olan yumurta içinde bulunan kolin ile konsantrasyon bozukluğu, beyin sisi, yorgunluk gibi durumlara karşı faydalıdır. Zeka ve hafıza için de önemli rol oynar. Beyin sağlığına olumlu etkileri vardır.
9. Kemik Suyu
Hem tek başına hem de yemeklerin içinde tüketilebilen kemik suyu potasyum, magnezyum, fosfor ve kalsiyum açısından zengindir. Bağırsakların ve beynin daha iyi çalışmasını sağlayan kemik suyu besinlerin depolanmasına katkıda bulunur. Bağırsak sisteminin sağlıklı olması beynin performansının da artmasını sağlar. Uzun ve sağlıklı yaşam ile ilişkilendirilen kemik suyu doğal olarak hazırlandığında beyne ve bağırsaklara faydaları daha da artacaktır. Bu nedenle beyin sağlığına faydalı besinler arasında yer alır.