Hepatit Nedir? Hepatit Türleri, Testleri ve Tedavi Yöntemleri
Tüm dünyada yaygın şekilde görülen hepatit hastalığı halk arasında ciddi bir sağlık sorunu olarak ifade edilir. Hastalık genellikle geç dönemde belirti verdiği için hastaların büyük bir bölümü bu rahatsızlığın farkında olmazlar. Bu duruma dikkat çekmek amacıyla 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü olarak seçilmiştir.
Her yıl bu gün için farklı temalar belirlenmektedir. Örneğin; ‘hepatit bekleyemez, hepatiti test et, tedavi et’ gibi. Hastalığı fark edemeyenler için hepatit belirtileri bu tarihte daha kapsamlı şekilde anlatılır. Temel amaç insanların bilgilenerek teste yönelmesi ve tedavi olma oranlarının artmasını sağlamaktır. Böylece viral hepatitlere dikkat çekileceği ve farkındalığın artacağı beklenir.
Hepatit Nedir?
Aslında hepatit hastalığı bir tür karaciğer iltihabıdır. Küresel bir salgına sebep olabilecek bu hastalığın altında yatan pek çok neden vardır. A,B,C,D ve E gibi türleri olan hastalıkta özellikle Hepatit B ve C türleri uzun dönemde siroz, karaciğer hastalığı ve karaciğer kanseri gibi durumlara neden olduğundan ekstra öneme sahiptir.
Hepatit Türleri Nelerdir?
Hepatit hastalığına neden olan temel virüslere alfabetik isim verilmiştir. Virüslerin yanı sıra toksik maddeler, ilaçlar ve alkolün de bu hastalığa yol açma etkisi vardır. En çok görülen hepatit türleri A, B ve C türü hepatitlerdir.
Hepatit A genellikle kendiliğinden olup iyileşir. Bir kere oluştuğunda tekrar etme olasılığı son derece düşüktür ve karaciğerde herhangi bir hasara neden olmaz.
Hepatit B virüsü %15 ile 25 aralığında bir oranda karaciğer hasarına neden olur. Bunun sonucunda karaciğer sirozu, taşıyıcılık, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve hatta ölüm gibi durumlara yol açar. Enfekte kan ve kan ürünlerine maruz kalma, enfekte anneden yeni doğan bebeğe bulaşma ve cinsel ilişki ile yayılabilir. Hepatit B hastalığından aşı ile korunmak mümkündür.
Hepatit C belirtileri ve süreci biraz daha ağır olup ortalama %80 oranında ilerler ve karaciğer sirozu, karaciğer hasarı ve kanseri oluşturma olasılığı vardır. Hepatit B ile benzer olup asıl olarak enfekte kan ile temas etmiş vücut sıvıları yoluyla dağılır. Hepatit C için aşı bulunmaz.
Hepatit D ve E hastalıklarının ise kesin tedavisi yoktur. D virüsü B virüsünün bulaştığı kişilerde görülür. Eğer güvenli su ve sağlık koşulları yetersiz ise E virüsü ortaya çıkar.
Hepatit Hastalığının Belirtileri
“Hepatit virüsü nedir ve belirtileri nelerdir?" sorusunun yanıtı hepatit virüsünün türü ile hastalığın seyrine göre değişir. Bazı hastalarda hiçbir belirti vermediği de olur. En çok görülen belirtileri arasında kusma, halsizlik, iştahsızlık, eklem ağrıları, ciltte ve göz aklarında sararma, kaşıntı, bulantı gibi haller görülebilir. Bu belirtiler genel türde olduğundan başka hastalıklar ile karıştırılma olasılığı yüksektir.
Hepatit Virüsü Bulaşma Yolları
Hepatit çeşitleri bulaşma yolları genellikle benzerdir. Bunlar arasında kan nakli, cinsel temas, kulak deldirme, aile içi yakın temas, doğum sırasında anneden bebeğe bulaşma, uygun şekilde steril hale getirmeyen malzemelerle yapılan cerrahi girişimler, diş tedavisi girişimleri ve diş çekimi, damar yolundan ilaç kullanımı, enjektör paylaşımı, iğne yararlanmaları, doktor ve hemşire gibi kan ile yakın teması gerekli kılan işlerde çalışma, hemodiyaliz yer alır. Her biri risk teşkil eden bu gibi durumlara karşı dikkatli davranmak gerekir.
Hepatit Tanısı Nasıl Konulur?
En çok görülen hepatit A, B ve C türlerini tespit etmek için kan testleri yapılır. Karaciğer iltihabına neden olan bu viral enfeksiyonlar test sonucuna göre incelenir ve karaciğerin durumunu incelemek için karaciğer biyopsisi ya da görüntüleme testleri istenebilir. Fiziki muayene, kan testleri, ultrason ile BT ve MR taramaları gibi görüntüleme testleri, karaciğer biyopsisi en sık yapılan uygulamalar arasındadır.
Hepatit Hastalığının Tedavisi
Ortaya çıkan karaciğer hasarının ciddiyeti ve hangi tip hepatit olduğuna göre tedavi farklılık gösterir. Hepatit B ya da C teşhisinde kişiselleştirilmiş bakım planları oluşturulur. Antiviral tıbbi tedaviler uygulanır ve virüsün çoğalması yavaşlatılır. Bu tür uygulamalarla karaciğer kanseri ve karaciğer sirozu gibi durumların oluşması önlenmiş olur.
Dinlenme ve düzenli sıvı alımı tüm hepatit türlerinin tedavisi için önemlidir. Bol dinlenmek ve bol su içmek hastalığın seyrini olumlu etkiler. Az yağlı yiyecekler, glikoz yönünden zengin besinler, istirahat, düzenli doktor kontrolü ve ilaç kullanımı tedavinin esas noktalarıdır. Virüs kanda kalabileceği için her 4 ile 6 ay arasında karaciğer fonksiyon testleri yaptırılmalı ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.