0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Dünya Mutfağına Yolculuk Farklı Kültürlerin Sağlıklı ve En İyi Yemekleri

BESLENME

29.05.2023

Yurt dışına seyahat planlıyorsanız farklı ülkelerin mutfaklarına ait lezzetleri denemeden dönmemelisiniz. Son yıllarda dünya mutfaklarına ait yemekler popüler hale gelmiş olup bu tariflere sizlere yeni bir deneyim kazandırabilir. Bu tatları denerken her yemeğin kendi vatanında şekillendiğini ve farklılaştığını unutmamalısınız. Tadı damağınızda kalacak yemekleri yerken bir yandan da doğal güzellikleri görmeyi ihmal etmemelisiniz.

Seyahatinizin dolu dolu geçmesi adına gerekli tüm planlamayı önceden yapmalısınız. Özellikle karşılaşabileceğiniz risklere karşı seyahat sigortanızı yaptırarak yola çıkmalı, yolculuğunuzun aksiliklerden etkilenmesine izin vermemelisiniz. Tıbbi danışmanlık, valiz kaybolma korkusu, yurt dışında yüksek sağlık giderleri gibi durumlara karşı sigorta ile önlem aldıktan sonra dilediğiniz gibi gezebilir, yiyip içebilirsiniz. Dünya mutfaklarında meşhur olan ve kaçırmak istemeyeceğiniz tariflerden bazıları şunlardır:

Malfatti (İtalyan Mutfağı)

Malzemeler:

  • 500 gram ıspanak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 50 gram ekmek kıtırı
  • 250 gram ricotta
  • 2 adet çırpılmış yumurta
  • 50 gram rendelenmiş parmesan peyniri
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 60 gram tereyağı
  • 25 gram adaçayı

Ispanaklar temizlenerek yağ koyulmuş tavada kavrulur. Soğuduktan sonra suyu sıkılır ve doğranır. Bir kabın içinde ıspanaklar, parmesan peyniri, ekmek kıtırı, yumurta, irmik, baharatlar ve ricotta karıştırılır. Karışım top haline getirilir ve un serpilmiş tepsinin içinde yuvarlanır. Ardından tencerede tuzlu suyun içinde haşlanır ve 150 derecede önceden ısıtılmış fırına atılır. Ayrı bir tavada tereyağı eritilir ve ada çayları gevrek olana kadar kızartılır. Adaçayı yağı malfatti üzerine gezdirilir ve parmesan peyniri ile servis edilir.


Spring Rolls (Çin Mutfağı)

Malzemeler:

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 2 adet yufka
  • Beyaz lahana
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet rendelenmiş havuç
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 diş sarımsak
  • Köri, tuz
  • Zencefil tozu
  • Karabiber, Pul biber
  • Şeker

İlk aşamada tavuk eti haşlanır ve sonra soğutularak didiklenir. Sebzeler jülyen şeklinde doğranır ve hepsi bir tavada sotelenir. Haşlanmış tavuk pişen sebzelerin üzerine eklenir ve baharatlar da ilave edilerek karışım soğumaya bırakılır. Yufka üçgen şeklinde sekiz parçaya ayrılır. Tavuklu karışım yufkanın geniş kısmına az miktarda koyulur ve yufka kenarları kapatılarak rulo şeklinde sarılır. Ardından börekler çift taraflı kızartılır ve sıcak servis edilir.

Stifado (Yunan Mutfağı)

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 500 gram kuzu ya da dana kuşbaşı
  • 2 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 8- 10 adet soğan
  • 4- 5 adet defne yaprağı
  • Karabiber
  • 2 orta boy domates
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Yenibahar, tuz

Yunan mutfağına özgü bir yahni tarifi olan stifado için zeytinyağı tencereye koyulur ve etler yağda birkaç dakika pişirilir. Ardından içerisine yenibahar, defne yaprağı, karabiber, tuz, domates, sarımsak, soğan ve yarım su bardağı su eklenerek tencerenin kapağı kapalı şekilde yaklaşık 1,5 saat pişirilir. Başka bir tavada arpacık soğanlar az yağda sotelenir ve etler yumuşadığında ete ilave edilir. Yahniye sirke de eklenerek 1- 2 saat daha pişirilir.


Chanko Nabe (Japon Mutfağı)

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1 kg tavuk göğsü
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet patates
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Maydanoz
  • Taze soğan
  • 300 gram mantar

Tavuk göğsünün bir kısmı kuşbaşı olarak doğranır ve diğer kısmı blender ile çekilip kıyma haline getirilir. Patateslerin kabuğu soyularak doğranır ve kaynar suda haşlanır. Tavuk kıymanın üzerine yumurta, tuz, köftelik bulgur, zeytinyağı, ince doğranmış maydanozlar ve taze soğanlar eklenerek yoğrulur. Haşlanmış olan patateslere iyice temizlenmiş mantar ile kuşbaşı doğranmış tavuklar eklenir. Köfteler tencerenin içerisinde top şeklinde yapılarak koyulur. Tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır ve sıcak olarak servis edilir. Bu tarif sumo güreşçileri tarafından sıklıkla tüketilir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar