Dünya genelinde meydana gelen ölümlerin en büyük nedenlerinden biri olan kalp ve damar hastalıkları her yıl yaklaşık 20 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açar. Bu sebeple herkesin bu hastalıklardan korunma konusunda bilinçli olması gerekir. Kalp hastalıkları belirtileri ile ilgili bilgi sahibi olmak olası bir ciddi rahatsızlık riskini en aza indirecektir. En çok görülen kalp hastalıkları incelendiğinde bunlar arasında kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü yani kalpteki kas tabakasının oksijensiz kalması, dilate kardiyomiyopati yani kalp karıncıklarının genişlemesi, kalp ritminin bozulması ile ortaya çıkan kalp hastalıkları, koroner arter hastalığı ve doğuştan gelen kalp hastalığıdır. Bu tür rahatsızlıklar en tehlikeli kalp hastalıkları olarak da sınıflandırılabilir.
Kalp hastalıklarının yaygın görülen belirtileri göğüs sıkışması ve ağrısı, deride ve ciltte döküntü, karın, bacak ve göz çevresinin şişmesi, sürekli ve kuru öksürük, ateş, kalbin yerinden çıkacakmış gibi hızlı ya da normalden çok yavaş atması, soluk mavi ya da gri ten rengi, bayılma ve baş dönmesi, birden ortaya çıkan nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler yer alır. Bunlara ilave olarak göğüste rahatsızlık ve göğüs basıncı, boğaz, çene, boyun, üst karın ve sırt bölgelerinde görülen ağrı, kalpte bulunan kan damarlarının sertleşmesi de görülür. Bu belirtilere karşı dikkatli olmak ve kalp hastalıkları çeşitleri için önlem almak amacıyla dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
1. Beslenmeye Özen Göstermek
Sağlıklı ve doğru beslenme tarzını benimsemek kişiyi kalp hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok rahatsızlığa karşı koruyacaktır. Balık, tekli doymamış yağ, antioksidan ve lif yönünden zengin doymuş yağ yönünden fakir beslenmek daima ideal olacaktır. Bu beslenme şekli kalp hastalıkları üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Özellikle omega 3 yağ asitleri kanda pıhtı oluşmasını engeller ve damar sertleşmesini önler. Düzenli olarak balık tüketen kişilerde kalp damar hastalıkları sebebiyle ölüm oranı da düşer. Bunlara ek olarak işlenmiş gıdaları tüketmemek, trans yağlardan uzak durmak ve günlük tuz tüketim miktarını 5 gramdan az tutmak da işe yarayacaktır.
2. Düzenli Olarak Muayene Olmak
Hastalıkların erken tanı ve tedavisi için düzenli muayene olmak önemlidir. Genellikle sinsi şekilde ilerlemesi ile bilinen kalp damar hastalıklarını önlemek için bu muayeneler işe yarayacaktır. Erken teşhis sayesinde bu tür hastalıklar önceden bilinip tedavi edilebilir. Düzenli olarak yapılan testler ile hastalıklar ciddi boyutlara ulaşmadan ortadan kaldırılır ve önlenmiş olur.
3. Kilo Kontrolünü Sağlamak
Fazla kilolu olmak vücudu hastalıklara karşı elverişli hale getirir. Özellikle yüksek tansiyonun en bilinen sebepleri arasında yer alan aşırı kilo hali kalp yetmezliği, koroner kalp hastalığı ve inme için de risk teşkil eder. Özellikle bel çevresinin genişliği ideal ölçüde olmalıdır. Bu ölçü kadınlarda 80 cm ve altı, erkeklerde ise 94 cm ve altı olarak ifade edilir. Standart ölçülere uygun şekilde kalmak için beslenmeye dikkat edilmeli ve gerekli hallerde profesyonel destek alınmalıdır.
4. Tansiyonu Dengede Tutmak
Kalp damar hastalıklarının altında yatan en önemli nedenlerden biri yüksek tansiyondur. Bunu önlemek ve kontrol altında tutmak adına tansiyon düzenli şekilde ölçülmelidir. Eğer hipertansiyon sorunu varsa orta yaşlı, genç ya da şeker hastası olan kişiler için hedef kan basıncı 130/85 mmHg’nin altında olmalıdır. İleri yaştaki kişiler için ise bu değer 140/90 mmHg’nin altı şeklinde ifade edilir. Bunu sağlamak için tansiyon yüksekliğine ya da düşüklüğüne sebep olacak davranışlardan kaçınmak gerekir.
5. Egzersiz Yapmak
Günümüzde pek çok kişi daha sabit bir yaşam sürmekte ve gün içerisinde yeteri kadar hareket etmemektedir. Bu durum kiloda ve hastalık riskinde artışı beraberinde getirir. Fiziksel aktivitenin az olması ve kondisyon yetersizliği kalp damar hastalıklarının görülmesinde etkiye sahiptir. Bunu önlemek adına 1 haftada en az 3 gün boyunca 30 dakika tempolu yürüyüş yapılması tavsiye edilir. Fiziksel aktivitelerden istenilen etkiyi alabilmek için düzenli şekilde yapılması önemlidir. Süreci daha sağlıklı hale getirmek adına uzman eşliğinde kişiye özel egzersiz programları belirlenip uygulanabilir.
6. Alkol ve Sigarayı Bırakmak
Bilindiği üzere alkol ve sigara gibi alışkanlıklar vücuda zararlıdır. Özellikle sigara içmek önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alır. Kalp damarlarında tıkanıklığa neden olan bu durum kalp krizi riskini artırır. Eğer kalp krizi geçiren bir kişi sigara içmeye başlarsa bu durumda tekrar kalp krizi geçirme ihtimali artacaktır. Koroner bypass işleminin ardından sigara içmek ölüm olasılığını da beraberinde getirir. Benzer etkiler pasif içici olanlar yani yoğun sigara dumanına maruz kalanlar için de geçerlidir. Bu tür zararlı alışkanlıklar nedeniyle kalp krizi yaşı aşağılara iner.
7. Stresten Uzak Durmak
Kalp hastalıklarının görülme riskini artıran faktörler arasında depresyon, öfke ve stres ilk sıralarda yer alır. Özellikle stres altında olan kişilerde ciddi kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bunu önlemek adına strese neden olan durumları incelemek ve bunları ortadan kaldırmaya çalışmak etkili olacaktır. Bireysel olarak bunun mümkün olmadığı hallerde ise uzman yardımı almak işe yarayacaktır. Stresi azaltıp kalbi daha sağlıklı hale getirmek için uzman tarafından bazı rahatlama teknikleri uygulanır ve psikoterapi huzursuzluğu önlenir. Özellikle aile ortamındaki huzur kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli etkiye sahiptir.