Son yıllarda adını sıklıkla duyuran hepatit, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilen bir durumdur. Dünya genelinde her sene yaklaşık 1 milyon kişi hepatite bağlı olarak vefat eder. Bunun önüne geçmek ve insanların bilinçlenmesini sağlamak için 28 Temmuz tarihi Dünya Hepatit Günü olarak anılır.
Dünya Sağlık Örgütü bütün dünyayı etkileyen sağlık sorunlarına dikkat çekmek amacıyla hepatit başta olmak üzere AIDS, Sıtma ve Tüberküloz gibi hastalıklar için özel günler belirlemiştir. Dünya çapında hepatit ile ilgili kampanyaların yapıldığı 28 Temmuz tarihinde hastalıktan korunma yolları, belirtileri, hastalığın çeşitleri gibi konular hakkında farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.
Hepatit Türleri Nelerdir?
Hepatit hastalığı kendi içerisinde alfabetik harflere göre A, B ve C olarak sınıflandırılır. Hepatit A bu virüsün sebep olduğu hastalıktır ve hastaların tamamına yakını kendiliğinden iyileşir. Hastalık karaciğerde kalıcı bir hasar bırakmaz. Hepatit A hastalığı bir kere geçirildiği zaman tekrar geçirilme olasılığı oldukça azdır.
Hepatit B hastalığı karaciğerde %15- 25 oranında kalıcı hasara neden olur. Bununla birlikte hastalarda karaciğer kanseri, taşıyıcılık, karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği ve hatta ölüm gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Diğer bir tür olan Hepatit C ise %80 oranında ilerler. Bu virüsün görüldüğü kişilerde karaciğer kanseri, karaciğer sirozu ve kalıcı karaciğer hasarı görülme olasılığı yüksektir. Virüsler haricinde toksik maddeler, ilaçlar ve alkol de hepatit görülmesine yol açar.
Hepatit Nasıl Bulaşır?
Hepatit hastalığının bulaşması virüs türlerine göre değişir. Hepatit A virüsü dışkı ile kirlenmiş besin maddelerinin ve suyun ağızdan alınması ile bulaşır. Hepatit B ve C virüsleri ise kan yoluyla bulaşır. Virüslü olan kan ya da vücut sıvılarının yeni bir kişinin dolaşım sistemine karışması sonucunda görülür.
Hepatit hastalığı oluşan kişilerde zaman içerisinde idrar renginde koyulaşma, cilt ve göz renginde sararma, bulantı, karın ağrısı, iştahsızlık ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Çocuklarda belirtiler daha kısa süreli ve hafif olarak görülür. Hepatit A virüsü genellikle hastalar fark etmeden tedavi edilir.
Hepatit Nasıl Tedavi Edilir?
Hepatit tedavisi için serum ve benzer ilaç tedavileri uygulanır. Akut hastalık halinde özel bir tedavi planlanmaz, bazı hastalar gerekli görülürse hastaneye yatırılabilir. Hastanın kolay sindirilebilir yiyecekler tüketmesi sağlanır. Bol bol istirahat edilmesi gerekir. Hepatit B virüsünde düzenli olarak doktor kontrolüne ekstra dikkat edilmelidir.
Hepatit B ve C virüsü olan kişiler belirtileri olmasa bile virüsü başkalarına bulaştırabilirler. Kan ya da diğer vücut sıvıları ile birlikte hastalık sağlıklı yeni kişilere geçebilir. Tedbir amaçlı her 4- 6 ayda bir kere karaciğer fonksiyon testi yapılması önerilir. Eğer hastalar herhangi bir sebeple ilaç kullanmak zorunda kalırlarsa bunu doktora bildirmelidir. Ayrıca tedavi süresi boyunca hastaların alkol tüketiminden uzak durmaları gerekir.
Hepatitten Korunmak için Öneriler
Hepatit virüslerinden korunmak için birtakım önlemler alınmalı ve hijyene ekstra önem verilmelidir. Virüslere karşı bağışıklığı zayıf olanlar mutlaka aşılanmalıdır. Jilet, diş fırçası, tırnak makası gibi kişisel bakım malzemeleri kimseyle paylaşılmamalıdır.
İlaç bağımlılığı olanların enjektörleri kendine özel olmalı, piercing ve dövme gibi işlemlerin riskli olduğu unutulmamalıdır. Hepatit B olanlar kan ve organ bağışında bulunmamalıdır. Hepatit A virüsü taşıyanlar ise tıbbi girişimler öncesinde doktorlarına haber vermelidir.
Dünya Hepatit Günü kapsamında bu önlemler de dikkate alınarak farkındalık amaçlı çalışmalar yapılır. Bu tür hastalıklara karşı daha korunaklı hale gelmek için ise sağlık sigortası yaptırılması en sık gündeme gelen konulardan biridir.
Herkese özel seçeneklerle hazırlanan sigorta poliçesi en avantajlı koşullara sahiptir. Özellikle Demir Sağlık sigorta türleri hem fiyat hem de içerik olarak kullanıcıları memnun edecektir. Tehlikeli hastalıklar sağlık sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası, iki can hamilelik sigortası, seyahat sigortası, cerrahi hastalıklar sigortası, yabancılar için sağlık sigortası ve acil sağlık sigortası gibi seçeneklerden istenilen tercih edilebilir.