Geçmişi 1800’lü yıllara dayanan Dünya Kadınlar Günü, her yıl ülkemizde 8 Mart tarihinde kutlanır. Kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi açıdan erkeklerle eşit olduğu mücadelesini vurgulama amacı taşıyan bu özel gün emeğinin hakkını arayan kadınlara hitap eder. Kadınlar için özel ve anlamlı olan 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da anılır.
Dünyanın farklı noktalarında büyük etkinliklerle gündeme gelen 8 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında resmi olarak ilan edilmiştir. Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların özgürlüklerine ve haklarına dikkat çekilir. Bugünün temelinin çalışan kadınların çalışma hayatında haklarını aramalarına dayandığı belirtilir. Bu nedenle ayrı bir öneme sahiptir. En çok merak edilen sorularda biri de “8 Mart Neden Dünya Kadınlar Günü Olarak Kutlanır?” olmaktadır.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Ortaya Çıkışı
Kökeni işçi hakları hareketine dayanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletinde bir tekstil fabrikasında çalışan 40.000 kişinin eylemi ile başlar. Düşük maaş ve kötü koşullarda günde 16 saat çalışan işçiler haklarını aramak isterler. Bu çalışma şeklinin insanlık dışı olduğunu düşünüp daha iyi koşullarda çalışmak için haklarını ararlar.
Mevcut koşulların dayanılmaz bir hal alması sebebiyle eyleme başlayan kadınlar polis tarafından durdurulmaya çalışılır. Ancak kadınlar geri adım atmaz. Fakir mahallelerden zengin mahallelerine doğru yürüyüşler başlar ve zaman geçtikçe yeni grevler yapılır. 8 Mart gününde bu grevlere müdahale eden polisler işçileri fabrikaya kilitler. Ardından büyük olaylar olur ve fabrikada yangın çıkar. Bu yangında 129’u kadın olmak üzere toplam 146 işçi hayatını kaybeder. Yaşanan bu acı olay sonucunda birçok işçi ayaklanmaları yaşanır ve işçiler birlik olup mücadele ederler. Alın terinin, emeğin ve birlik olmanın sembolü haline gelen 8 mart emekçi kadınların onurlandırılması için kutlanan bir gün haline gelir.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü İlanı
Kadınlar Günü ile ilgili ilk anmanın aslında 1909 yılında Amerika’da yapıldığı belirtilir. Bu yıldan önceki 8 Mart’lar yalnızca o acı olayı anma amaçlı olup bu anma amacıyla Manhattan’da 20.000 kadın tekstil işçisi grev yapmıştır. Grev 2 ay boyunca sürmüş ve bu sürede tutuklamalar olsa da işçiler işverenlerden haklarını almayı başarmıştır.
Kadınlar Günü ilanı; 1910 yılında, Danimarka’da, Almanya Demokrat Parti öncülerinden Clara Zetkin’in 2. enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, bu acı günü Dünya Kadınlar Günü olarak önermesiyle başlar. Bu öneri oybirliği ile kabul edilir. Dünya Emekçi Kadınlar Günü adı ile Almanya ve İsviçre’de 19 Mart 1911 tarihinde ilk anma gerçekleşir. Bu güne tam tarih olarak 8 Mart isminin verilmesi ise Moskova’da 1921 yılında düzenlenen 3. Uluslararası Kadın Konferansı’nda olmuştur.
1800'lü Yıllardan Günümüze 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Dünya Emekçi Kadınlar Günü Amerika Birleşik Devletleri’nde 1960’lı yıllarda Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilir. Günümüzde kutlanmaya devam eden bu özel gün, resmi olarak Birleşmiş Milletler’in kararıyla anılmıştır.
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk olarak 1921 yılında kutlanmıştır. Çeşitli kadın örgütleri tarafından her yıl kutlanan bu önemli gün kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi haklarına dikkat çeker. Gençlerin bu konudaki bilinçlerinin artması için çalışmalar yürütülür. Dünyanın her yerinde kadın hakları ile ilgili mücadeleler sürdürülür. Her geçen gün daha eşit ve özgür olan kadınlar için 8 Mart günü bir teşekkür anlamındadır. Bu özel günde erkeklerden kadınlara çeşitli hediyeler gider ve kadınların mutlu olmaları için ekstra etkinlikler düzenlenir, mesajlar paylaşılır.